StoryEditor

Nová učebnica dejepisu pobúrila Grécko

03.02.2007, 13:18
Autor:
SITASITA

Najnovšie vydanie gréckej učebnice dejepisu pobúrilo mnohých Grékov, podľa ktorých zobrazuje Turkov v príliš dobrom svetle. Spoluautorka knihy, historička Maria Repoussi, však obvinenia odmieta a tvrdí, že pri príprave učebnice sa pokúsili dištancovať od doteraz tradičného nacionalisticky zameraného pohľadu na dejiny. Problematickou pasážou učebnice je opis tureckej nadvlády Grécku počas Osmanskej ríše, ktorú historici nenazvali otroctvom gréckeho národa. Učebnica zároveň nevyzdvihuje prínos gréckej ortodoxnej cirkvi počas revolúcie v rokoch 1821-29.
Kritici učebnice zorganizovali internetovú petíciu za jej stiahnutie zo škôl. Petíciu podporilo už takmer 3000 Grékov, vrátane bývalého prezidenta Christosa Sartzetakisa. Podľa organizátorov petície majú Gréci právo na skutočnú pravdu o pôsobení Osmanskej ríše na území Grécka. K odporcom knihy sa pripojili aj cirkevní predstavitelia, ktorí obvinili vládu, že sa pokúša zakryť pravdu len pre zlepšenie grécko-tureckých vzťahov.
Minister školstva však kritiku odmieta a neuvažuje o stiahnutí učebnice. Na druhej strane ale pripustil možnosť menších zmien jej obsahu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 11:06