StoryEditor

Saddám sa odmieta vrátiť na proces

07.12.2005, 11:18
Autor:
TASRTASR
Proces so Saddámom Husajnom dnes zdržalo odmietanie zosadeného irackého prezidenta zúčastniť sa na ďalšom pojednávaní. Saddám zakričal: "Neprídem na nespravodlivý súd! Choďte do pekla!"

Proces so Saddámom Husajnom dnes zdržalo odmietanie zosadeného irackého prezidenta zúčastniť sa na ďalšom pojednávaní. Informovali o tom súdni pracovníci, podľa ktorých sa sudcovia snažia rozhodnúť, či majú pokračovať v konaní bez neho.
Rozhnevaný Saddám pohrozil bojkotom ďalšieho pojednávania ešte v utorok po tom, ako sa pred súdom sťažoval, že s ním a spolu so siedmimi spoluobžalovanými zaobchádzali zle a nespravodlivo.
Podľa zdrojov môže proces v zásade pokračovať aj bez prítomnosti obžalovaných, predsedajúci sudca však zatiaľ chce mať Saddáma v súdnej sieni. Ak sa sudcom a obhajcom nepodarí vyriešiť rozpory, môže sa konať zasadnutie za zatvorenými dverami s týmto cieľom.
Saddámova hrozba neúčasti na dnešnom konaní prišla po tom, ako päť svedkov, dve ženy a traja muži, vypovedali o zákroku proti šiitskym moslimom v roku 1982, ktorého sa týka žaloba. Neidentifikovaná žena hovorila, ako ju bezpečnostní agenti ešte v mladom veku bili, týrali a sexuálne ponižovali.
Na konci utorkového zasadnutia sudcovia napriek námietkam obhajoby stanovili ďalšie pojednávanie na dnes. Saddám zakričal: "Neprídem na nespravodlivý súd! Choďte do pekla!"

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:14