StoryEditor

Krátke správy 1

06.02.2003, 23:00

Obchodovanie na medzibankovom trhu s najkratšími úložkami pokračovalo aj vo štvrtok pri úrovni jednodňovej refinančnej repo sadzby Národnej banky Slovenska (NBS). K tejto hranici sa ceny najkratších zdrojov dostali po tom, čo banky umiestnili príliš veľký objem zdrojov v dvojtýždňovom sterilizačnom repo tendri centrálnej banky a zápasia s nedostatkom likvidity. Na účtoch povinných minimálnych rezerv banky držali 19,481 mld. Sk, čo znamenalo plnenie povinných minimálnych rezerv na 98,14 %. Do sektora sa pritom vrátili zhruba 3 mld. Sk zo splatných štátnych dlhopisov. (SITA)

Záväzok Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT) voči Ministerstvu financií SR vo výške 8,79 mld. Sk, ktorý rezort dopravy zdedil po zrušenom Štátnom fonde cestného hospodárstva SR (ŠFCH), by sa mal vyrovnať s použitím štátnych finančných aktív SR. Splátkový kalendár splatenia záväzku ŠFCH dohodli rezorty dopravy a financií ešte v decembri 1998. Ku koncu decembra 2001 predstavoval tento záväzok už len 8,79 mld. Sk, ale fond bol od začiatku roku 2002 zrušený, pričom všetky jeho záväzky prešli na MDPT. (SITA)

Rakúska Meinl Bank po víťazstve v tendri na privatizáciu Banky Slovakia (BS), a. s., doteraz nepožiadala Národnú banku Slovenska (NBS) o súhlas s nadobudnutím jej akcií, ktorý je potrebný na podpísanie privatizačnej zmluvy medzi rakúskym investorom a Fondom národného majetku. Člen predstavenstva Meinl Bank Peter Weinzierl uviedol, že podpísanie privatizačnej zmluvy očakáva čoskoro, k bližšiemu dátumu a k žiadosti o súhlas NBS sa však konkrétnejšie odmietol vyjadriť. Okrem podielu FNM má Meinl Bank záujem aj o 26,4 % akcií Slovenskej poisťovne, 6,3 % akcií Slovenskej sporiteľne a 6,9 % akcií, ktoré vlastní mesto Banská Bystrica. Predbežné rokovania s týmito minoritnými akcionármi už prebehli a predpokladá sa, že svoje podiely predajú pri podobných podmienkach ako FNM. (TASR)

Protimonopolný úrad SR začal koncom januára na návrh Spoločného poľnohospodárskeho družstva Veselé správne konanie vo veci možnej dohody obmedzujúcej súťaž týkajúcej sa stanovenia cien povinného zmluvného poistenia motorových vozidiel voči poisťovniam, ktoré ho poskytujú. Ak sa potvrdí existencia kartelových dohôd medzi poistiteľmi, môže úrad v rámci správneho konania uložiť peňažnú pokutu do 10 % z ročného obratu a uložiť povinnosť zdržať sa konania. Tiež môže zaviazať spoločnosti na stanovenie nových cenníkov poistenia vozidiel na rok 2003. Ak úrad začne správne konanie, na jeho uzatvorenie má zákonom stanovenú lehotu 30 dní, v závažných prípadoch 60 dní. (TASR)
Štvrtok priniesol budapeštianskej burze pokles. Tá tak kopírovala vývoj prakticky v celej Európe, kde stále pretrváva neistota z vývoja konfliktu na Blízkom východe. Hlavný akciový index BUX klesol o 1,2 %, resp. 88,89 bodu na 7 343,83 bodu, objem obchodov vzrástol zo stredajších 4,06 mld. HUF na 4,29 mld. HUF. Najväčšia maďarská banka OTP počas dňa rástla, no nakoniec skončila so stratou 0,28 % na 2 134 HUF a ropný koncern MOL spadol o 2,37 % na 5 140 HUF. (SITA, MTI-Econews)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:10