StoryEditor

Krátke správy

19.02.2003, 23:00

Bilancia zahraničného obchodu Ukrajiny s tovarmi a so službami v roku 2002 vzrástla o 21,4 % na 3,5 miliardy USD najmä vplyvom výsledku v oblasti služieb. Celkový obrat vzrástol o 10,3 % a dosiahol 40,5 miliardy USD, export sa zvýšil o 11,1 % na 22 miliardy USD a import sa zlepšil o 9,4 % na 18,5 miliardy USD. Najväčší podiel v ukrajinskom exporte tovarov malo stále Rusko -- 17,8 %, Turecko 6,9, Taliansko 4,6, Nemecko 4,2, Čína 3,9, Veľká Británia 3, Maďarsko a USA 2,9 %. V importe dominovali tradične dodávky z Ruska s 37,2 %, Turkménsko malo podiel 11,1 %, Nemecko 9,8, USA 3,2, Taliansko 2,7, Kazachstan 2,3, Francúzsko 2,1 %. Podiel barterových operácií v exporte a importe sa znížil na 0,1 %. (TASR)

Európska komisia (EK) napomenula Portugalsko, že musí v tomto roku dodržať stanovenú 3-percentnú hranicu rozpočtového deficitu. Ako dnes povedal komisár Európskej únie (EÚ) pre menové otázky Pedro Solbes, stanovená 3-percentná hranica sa nemôže prekročiť. EK schválila dlhodobý finančný plán Portugalska, ktorý musí teraz odsúhlasiť ešte Rada ministrov EÚ. Proti Portugalsku v súčasnosti prebieha deficitné konanie, keďže v roku 2001 dosiahol rozpočtový deficit krajiny 4,1 % hrubého domáceho produktu. V najhoršom prípade hrozí Portugalsku vysoká peňažná pokuta. (TASR)

Maďarská vláda a centrálna banka sa priblížili k vzájomného konsenzu v menovej politike. Podľa premiéra P. Medgyessyho je ekonomika schopná absorbovať ročné posilnenie forintu na úrovni 2 až 3 %, no 10-percentné zhodnotenie je neakceptovateľné. Maďarská vláda, odbory a podnikateľské skupiny kritizujú centrálnu banku, že presadzovaním protiinflačnej politiky umožnila, aby forint stúpol v reálnych číslach o vyše 15 % od polovice roka 2001. Banka voľnejšiu menovú politiku odôvodňuje vysokým rozpočtovým deficitom a inflačnými tlakmi zo strany vyšších miezd. Minister financií Csaba László včera uviedol, že sa hľadá užitočný kompromis medzi menovou a rozpočtovou politikou, pričom dlhodobým cieľom musí byť udržateľná cenová stabilita. (TASR)

Nordea, najväčšia banka škandinávskeho regiónu, zaznamenala v poslednom kvartáli minulého roka nižší ako očakávaný pokles zisku. Prevádzkový zisk bankovej skupiny, ktorá vznikla spojením bánk zo Švédska, z Fínska, Dánska a Nórska, klesol na 446 mil. eur zo 468 mil. eur v poslednom štvrťroku 2001. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali v priemere zisk vo výške 398 mil. eur. Celková kapitalizácia banky Nordea podľa jej stredajšej správy predstavuje 14 mld. eur. "V roku 2003 bude rast škandinávskych ekonomík pravdepodobne nízky, čo povedie k limitovaniu rast našich tržieb," uviedla banka v správe a dodala, že "naďalej bude klásť dôraz na prísnu kontrolu nákladov". (SITA)

Členské krajiny eurozóny vykázali vlani prebytok obchodnej bilancie na úrovni 102,3 miliardy eur. Ako včera informoval štatistický úrad Eurostat, prebytok obchodnej bilancie sa viac ako zdvojnásobil, keď v roku 2001 predstavoval 49,5 miliardy eur. Za vysoký prebytok v eurozóne možno vďačiť predovšetkým vývozu Nemecka. Nemecko dosiahlo za prvých 11 mesiacov 2002 prebytok 117,9 miliardy eur, čo je o 20 miliárd eur viac ako v rovnakom období pred rokom. Deficitné obchodné bilancie vykázali Španielsko, Portugalsko a Luxembursko. (TASR)

Deutsche Telekom AG oznámil, že vydá trojročný dlhopis, ktorý bude pri splatnosti povinne konvertibilný na vlastné akcie firmy, čím sa základné imanie zvýši o 2,3 miliardy eur. Najväčší telekomunikačný gigant v Európe uviedol, že dlhopis umožní firme prístup k širšej investorskej báze cez konvertibilný trh a nebude znamenať zvýšenie čistého dlhu. Firma sa do konca tohto roka snaží o zníženie dlhu vo výške 64 miliárd eur zhruba na 50 miliárd eur, čo by mal byť trojnásobok zisku spoločnosti pred zdanením, úrokmi a odpismi (EBITDA). (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 05:16