StoryEditor

Fondy si pripísali solídne zisky

02.08.2006, 00:00

Finančné trhy v minulom týždni boli pod vplyvom vlny zvyšovania úrokových sadzieb v strednej Európe a zhodnocovaním sa mien tohto regiónu. Najviac spokojní zrejme budú investori, ktorí stavili na akcie. Hlavným indexom sa však aj napriek vysokým ziskom stále nepodarilo vymazať všetky straty, ktoré zaznamenali v máji.

Akciová rely
Americké akciové fondy majú za sebou úspešný týždeň. Podporené nárastmi na burzách zarobili od 0,9 do 7,3 percenta. "Najviac sa zhodnotil energetický sektor, ktorého spoločnosti profitovali z dlhodobo vysokých cien ropy. Vysoké zisky si zabezpečil aj farmaceutický sektor a k dobrej nálade investorov prispeli tiež miliardové akvizície. Trhom do karát nahrávala aj snaha americkej diplomacie o upokojenie situácie medzi Izraelom a Libanonom. V investoroch navyše prevláda čoraz silnejšie presvedčenie, že Federálny rezervný systém na čas pozastaví rast sadzieb, takže trhom nič nebránilo v silnej rely, ktorá sa odrazila aj na výkonnosti
podielových fondov amerických akcií," opisuje situáciu Katarína Antoničová, portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej.

Rast môže pokračovať
Napriek tomu, že korunovú výkonnosť fondov spomalil rast našej meny oproti doláru, dokázali si zabezpečiť priemerný týždenný zisk 0,9 percenta. Rast akcií by mohol pokračovať aj naďalej. "V prospech hovorí fakt, že zo spoločností zastúpených v indexe S & P 500, ktoré doteraz zverejnili štvrťročné výsledky, až 70 percent prekonalo očakávania analytikov," tvrdí Jaroslav Kardoš, portfóliový manažér VÚB Asset Managementu.
Za akciami na Wall Street nijako nezaostávali ani akcie v západnej Európe, ktoré sa s výnimkou nemeckého indexu zhodnotili päť za sebou idúcich dní a pripísali si zisky v rozpätí 4,4 až 4,7 percenta. "Európske akcie tak majú za sebou jeden z najúspešnejších týždňov za ostatné roky," podotýka Miroslav Čamek z Across Investment Services. Nahor ich tlačili priaznivé výsledky veľkých automobiliek, akvizičná aktivita, ale aj niektoré uspokojivé makroekonomické dáta. To sa premietlo aj do výkonnosti fondov. "Podielové fondy orientované na akcie vyspelých európskych trhov odzrkadlili silný vývoj trhov a na týždennej báze sa zhodnotili o 2,7 percenta," dodáva Antoničová. Darilo sa tiež burzám v strednej Európe napriek zdražovaniu peňazí v tomto regióne, neistému povolebnému vývoju v Česku a obavám z programového vyhlásenia slovenskej vlády. Preto aj fondy zamerané na tento región podali slušnú týždennú výkonnosť a zhodnotili sa v priemere o 4,2 percenta.

Úspešné dlhopisové trhy
Zisky si pripísali aj dlhopisové trhy. Podporovali ich očakávania, že americká centrálna banka si dá prestávku vo zvyšovaní úrokových sadzieb, ktoré robí už od júna 2004. "Na americkom dlhopisovom trhu došlo k vyrovnávaniu krivky štátnych dlhopisov. Krátky koniec bol najmä pod vplyvom zverejnenia slabšieho rastu HDP. Zmiernenie očakávaní rastu kľúčových sadzieb spôsobilo pokles najmä krátkeho konca americkej výnosovej krivky," hovorí Martin Gregora, portfóliový manažér Tatra Asset Managementu.
Rovnako sa vyvíjali tiež západoeurópske bondy. Ich rast však bol len veľmi mierny. Trhy totiž, naopak, očakávajú sprísnenie menovej politiky v eurozóne. Dolárové aj eurové dlhopisové podielové fondy však napriek rastu dlhopisov z týždenného hľadiska strácali, keďže ich poškodil kurzový vývoj.

Domáci trh v znamení silnejšej koruny
Koruna v uplynulom týždni ťažila zo zvýšenia úrokov o 50 bodov a pozitívnej nálady v regióne. Tú vyvolalo zvýšenie sadzieb v Maďarsku, ktorého razancia prekvapila trh. "Do vývoja v regióne prehovorilo aj oslabovanie dolára v reakcii na zverejnenú správu o stave ekonomiky USA. Koruna sa za týždeň zhodnotila približne o 0,75 percenta. Ešte výraznejšie zisky oproti euru si pripísal forint, ktorý sa zhodnotil o 1,9 percenta," hovorí Peter Herman z Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.
"Domáci dlhopisový trh pokračoval v poklese výnosov, výnosová krivka klesla o približne 15 až 20 bodov. Keďže zvýšenie sadzieb zo strany NBS už bolo vo výnosoch dávnejšie zakomponované, tento fakt nemal priamy vplyv na dlhopisový trh. Záujem o nákup dlhopisov prejavili investori vďaka zlepšenému sentimentu v regióne," dopĺňa. Dlhopisové korunové fondy za týždeň vzrástli v priemere o 0,3 percenta.

01 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dve novely bez podpory
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 17:59