StoryEditor

Peniaze sú, chce to však dobré projekty

12.02.2003, 23:00

Štyri miliardy slovenských korún na zlepšenie kvality života a ochranu životného prostredia našich ľudí predstavuje celková hodnota siedmich projektov, ktoré na dnešnú dvadsiatu schôdzu vlády predkladá vicepremiér pre európsku integráciu, ľudské práva a menšiny Pál Csáky. Tieto investičné zámery adresované Európskej komisii sa budú uchádzať o spolufinancovanie z fondov ISPA a z Kohézneho fondu únie až do výšky 50 -- 75 percent nákladov.
P. Csáky vyzdvihol, že v predkladaných návrhoch ide najmä o riešenie problémov zaostalých regiónov ako Liptov, Žilina a okolie či oblasť Považskej Bystrice. "Som veľmi rád, že je medzi nimi aj juhovýchodný Zemplín a Veľký Krtíš. Práve v týchto dvoch regiónoch sú najširšie programy vo výške 26 a 28 mil. eur," zdôraznil podpredseda vlády a dodal, že asi 60 percent zamýšľaných investícií sa týka vodovodov a zásobovania pitnou vodou a asi 30 perc. čistenia odpadových vôd a kanalizácií.
V minulých rokoch čerpala SR z fondov EÚ asi 140 miliónov eur ročne, z toho 70 -- 80 miliónov predstavovali fondy Phare, 30 -- 35 miliónov ISPA a 18 -- 20 miliónov SAPARD. Po vstupe do únie môžeme z týchto prostriedkov využívať viac, napríklad už v roku 2004 máme možnosť získať 460 -- 480 miliónov eur a v roku 2005 dokonca 600 miliónov eur. To však znamená, že musíme mať dobré projekty a veľké kapacity na absorbovanie týchto zdrojov, zhrnul P. Csáky.
"Možno sa zdá, že doteraz sme prostriedky nevynakladali práve efektívne. Je to preto, že keď chceme riešiť dôležitý problém, najprv musíme zmapovať situáciu. To sme urobili v uplynulých dvoch rokoch na základe metodiky EÚ. A tak dnes už máme presné čísla, ktoré dokazujú, že Slovensko je skutočne rozdelené na bohatšiu a chudobnejšiu časť," uviedol vicepremiér pre HN.
Jednou z priorít vládnej politiky musí byť, aby sme prinajmenšom zastavili tento trend a obrátili ho späť. Východné Slovensko a južná časť Banskobystrického kraja patria medzi prioritné regióny, do ktorých majú smerovať európske prostriedky. Ťažkosti sa tu však natoľko nahromadili, že sa ich nezbavíme v krátkom čase, ba ani pomocou zdrojov EÚ. Nepôjde to bez spoluúčasti finančnej sféry a realizovania ďalších veľkých aktivít, predovšetkým bez vytvárania nových pracovných príležitostí.
K otázke, či sa na nás v únii nebudú dívať cez prsty pre náš "neeurópsky" postoj k otázke Iraku, Pál Csáky vyhlásil: "Nemôžem prijať tézu, že uznesením v NR SR sme sa dostali do konfliktu s EÚ ako takou, pretože vidíme, že aj samotná EÚ je rozdelená. Podľa môjho názoru Španielsko a Veľká Británia sú prinajmenšom také organické krajiny EÚ ako Belgicko, Nemecko a Francúzsko. Nemyslím si, že by bolo správne zo strany niektorých francúzskych alebo nemeckých poslancov využívať tento argument proti nám alebo iným krajinám."

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 20:05