StoryEditor

Nájomné načrie do našich vrecák

21.05.2003, 00:00
Prechod regulovaného nájomného na nákladové a naštartovanie výstavby verejného i súkromného nájomného sektora by mali po vstupe Slovenska do EÚ ubrať klientov čiernemu trhu s prenájmami. "Všetko závisí od toho, ako budeme ochotní cestovať za prácou," povedala Jaroslava Zapletalová z bratislavského Inštitútu bývania.
  • Neplaťte realitke zbytočne dvakrát
  • Nehnuteľnosť si pozrite viackrát
  • Exkluzívna zmluva je riešením
  • Prechod regulovaného nájomného na nákladové a naštartovanie výstavby verejného i súkromného nájomného sektora by mali po vstupe Slovenska do EÚ ubrať klientov čiernemu trhu s prenájmami. "Všetko závisí od toho, ako budeme ochotní cestovať za prácou," povedala Jaroslava Zapletalová z bratislavského Inštitútu bývania. Ako príklad môže poslúžiť Trnava, kde sa budú spolu s plánovanými investíciami striedať zahraniční odborníci. "Tí nebudú bývať načierno, ani kupovať byty," povedala Zapletalová.
    Systém však nemôže existovať bez toho, aby sa prehodnotil aktuálny stav príspevku na bývanie. Nákladové nájomné v bytoch s pôvodne regulovaným nájomným totiž v každom prípade zaťaží výdavky domácností. Tým sa treba zaoberať aj napriek tomu, že súčasný podiel nájomného sektora v SR, kde tradične uprednostňujeme bývanie vo vlastníctve, sa odhaduje približne na tri percentá. Ďalej bude podľa odborníkov nutné umožniť obciam a iným, napríklad neziskovým organizáciám, ktoré sa zapoja do výstavby verejného nájomného bývania, upravovať nákladové nájomné aspoň o infláciu. Podmienkou zdravého fungovania trhu s nájmami je aj prísne sledovať náklady na výstavbu bytov pre netrhový sektor. Práve tu sa totiž núka priestor na udržanie dostupnosti nákladového nájomného pre nízko a stredne príjmové vrstvy obyvateľstva, ktoré nebudú mať na trhové nájomné.
    Nákladové nájomné sa v súčasnosti platí zatiaľ iba v novopostavených obecných nájomných bytoch a vypočítava sa práve z obstarávacej ceny. Súčasných maximálnych päť percent ročne, ktoré zahŕňajú nevyhnutné odpisy, náklady na fond opráv, náklady na správu i minimálny zisk, by sa podľa Sekcie bytovej politiky ministerstva výstavby malo po vstupe do EÚ prehodnotiť na päť až deväť percent.

    Nájomné dnes
    (byt 65 m2, bežný štandard, bez poplatkov za služby, Sk/mes.)
    regulované 1 400
    nákladové ** (5 %) 4 850
    trhové priemer, Bratislava 22 000
    trhové priemer, iné krajské mestá 8 740
    Po vstupe do EÚ
    nákladové (maximálna hodnota odhadu 9 %) 8 736
    trhové *** ?
    Pozn.
    * I. kat., kuchyňa do 12 m2, vrátane vybavenia základnými prevádzkovými zariadeniami
    ** podľa najnižšej obstáravacej ceny z predpisov MVRR SR
    *** v štátoch s trhovou ekonomikou nájomné predstavuje pomerne stabilné percento z trhovej ceny prenajímanej nehnuteľnosti, zvyčajne 6 až 9 % ročne
    Zdroj: MF SR, MVRR SR, NARKS, HN

    menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    21. máj 2024 21:30