StoryEditor

Euro a ceny? Rástli by aj bez neho

22.11.2007, 23:00

Že v krajinách - kde nedávno zaviedli euro po výmene starej meny - sa rast cien zrýchľuje, nikto nedokázal. Rovnako ako neexistuje garancia, že sa to nestane. Podľa ekonómov by však na Slovensku po uvedení spoločnej meny tempo inflácie vzrásť nemalo.
Ceny sa zvyšujú aj teraz, prakticky už od roku 1990, a stúpali by aj bez spoločnej európskej meny. Dôvod? Otváraním trhov a zvyšovaním dopytu dobiehame ceny v západnej Európe, a to najmä v tých položkách, ktoré sú u nás podstatne lacnejšie.
Príliš vysokému rastu cien po zavedení eura má zabrániť najmä trh. Doteraz výraznejšiemu rastu cien bránila aj silnejúca slovenská koruna. Táto výhoda sa po zavedení eura stratí, čo môže vyvolať riziko, že sa ceny zvýšia. Kurzové zisky by si totiž obchodníci mohli vynahradiť v cenách.
Pomôcť by mohla práve konkurencia. Tá je oveľa viac rozvinutá ako napríklad v Slovinsku, ktoré je členom eurozóny od začiatku tohto roka a ktoré sa momentálne borí s vysokou infláciou. Ceny môže zabrzdiť aj rýchlejší rast platov. Ten je na Slovensku nevyhnutný, pretože z krajín V4 máme najvyššiu produktivitu práce, no berieme za ňu najmenej.
Jedna vec je, ako reálne budú rásť ceny, druhá - ako to budú vnímať ľudia. Vo viacerých krajinách eurozóny, napríklad v Rakúsku či Nemecku, bola verejná mienka nepriaznivo naklonená zavedeniu spoločnej meny. Prevládali obavy zo zdražovania, prieskumy neskôr dokazovali ich oprávnenosť. Štatistiky však nepustia: Vnímaná inflácia - teda vývoj cien, ktorý hlásia ľudia zo svojich bezprostredných (a subjektívnych) skúseností v rokoch 2001 a 2002, teda v období pred a po zavedení eura, dosahovala v eurozóne dvojciferné hodnoty, od 25 do 61 percent. Reálne však všetky ceny vzrástli od dvoch do troch percent.

01 - Modified: 2003-06-23 22:38:46 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače 02 - Modified: 2003-06-23 22:44:40 - Feat.: 0 - Title: Servis
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 06:51