StoryEditor

Prioritou konkurzu nebude zachovanie prevádzky podniku,ale rýchly predaj majetku

28.06.2005, 14:05
Autor:
TASRTASR
Jedným z cieľov zákona je nabádať a stimulovať zúčastnené subjekty k neformálnej reštrukturalizácii, ktorá by mala byť preferovaná pred samotným úpadkom a mala by sa využívať na jeho predchádzanie. Návrh na reštrukturalizáciu sa bude dokladať odborným posudkom reštrukturalizačného správcu.

Skrátiť čas trvania konkurzného konania a prispieť k jeho väčšej transparentnosti je cieľom zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý nadobúda účinnosť 1. júla, okrem článku I., ktorý nadobudne účinnosť 1. januára 2006.
V novej právnej úprave nie je prioritou zachovanie prevádzky podniku, ale naopak, čo najrýchlejší predaj majetku podstaty s najvyšším výťažkom z predaja. Predošlý inštitút vyrovnania v zákone nahrádza takzvaná reštrukturalizácia.
Jedným z cieľov zákona je nabádať a stimulovať zúčastnené subjekty k neformálnej reštrukturalizácii, ktorá by mala byť preferovaná pred samotným úpadkom a mala by sa využívať na jeho predchádzanie. Návrh na reštrukturalizáciu sa bude dokladať odborným posudkom reštrukturalizačného správcu. Nový zákon o konkurze budúceho roka navrhuje aj prepracovanejší systém verifikácie pohľadávky. Úplnou novinkou je zodpovednosť veriteľa za správnosť prihlášky pohľadávky.
Zákon tiež upravuje skrátenú formu konkurzného konania v prípadoch takzvaných malých dlžníkov, predovšetkým fyzických osôb. Poslanci NR SR do zákona presadili pozmeňovací návrh Výboru NR SR pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie, ktorý oproti vládou navrhovanému zneniu mení definíciu úpadku. Na základe tohto návrhu je predĺženie podniku definované ako rozdiel medzi hodnotou majetku a hodnotou jeho záväzkov, pričom vláda navrhovala pri tomto výpočte pracovať so splatnými záväzkami.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:01