StoryEditor

Kabinet chce preskúmať predaj Slovenských elektrární

08.11.2006, 14:53
Autor:
SITASITA
Vláda SR chce preskúmať proces privatizácie 66-percentného balíka Slovenských elektrární. Ako dnes po rokovaní vlády uviedol premiér Robert Fico, kabinet vzal na vedomie materiál o právnej a ekonomickej relevantnosti spôsobu privatizácie.

Vláda SR chce preskúmať proces privatizácie 66-percentného balíka Slovenských elektrární (SE). Ako v stredu na tlačovej besede po rokovaní vlády uviedol premiér Robert Fico, kabinet vzal na vedomie materiál Preskúmanie právnej a ekonomickej relevantnosti spôsobu privatizácie SE a usporiadanie majetkových vzťahov na vodnom diele Gabčíkovo. "Vzhľadom na obrovské podozrenia pri predaji elektrární, vláda zbavila záväzku mlčanlivosti pracovníkov ministerstva hospodárstva, ministerstva životného prostredia, Fondu národného majetku a vodohospodárskej sústavy, týkajúcej sa zmluvných dokumentov predaja elektrární," povedal Fico.
Premiér sa chce zbavením mlčanlivosti pracovníkov dostať k potrebným informáciam. "Je to jedno z opatrení, ako sa dostať k ďalším informáciam. Tu sa totiž každý tvári, že nemôže nič povedať, že sú svätí za dedinou, a pritom existujú rôzne zmluvy, o ktorých musíme vedieť, aby sme zistili, čo sa v procese privatizácie elektrární skutočne dialo," doplnil Fico. Predsedovi vlády sa pri privatizácií SE hlavne nepáči, akým spôsobom sa naložilo s vodným dielom Gabčíkovo. "Ide najmä o to, ako sa nakladá s výrobou elektriny s produkciou, ako sa toto celé vodné dielo prenajalo. Už na prvý pohľad je zrejmé, že to bolo pre Slovensko veľmi nevýhodné. Chceme vidieť, ako boli podpisované zmluvy, čo sa všetko v tejto oblasti dialo. Nemusí sa nikto obávať, kto podpísal zmluvy v dobrej viere a dodržal zákony," dodal Fico, pričom nechcel bližšie konkretizovať, aké "obrovské podozrenia" pri predaji elektrární má ešte na mysli. Za účelom preskúmania procesu predaja SE vznikne medzirezortná komisia.
Kabinet ďalej na rokovaní vlády uložil ministerstvu hospodárstva do najbližšieho rokovania vlády pripraviť informáciu o dividendovej politike SE. "Vysvetlite mi, načo nám je taký investor, ktorý sa tvári, že chce urobiť na Slovensku veľký investičný program, ale celý si ho nechá zaplatiť od ľudí v cenách elektriny a dividendami. Keď je investor, tak nech okrem iného prinesie aj svoje zdroje," povedal Fico. Podľa neho vláda musí právne zanalyzovať záväzok, ktorý dala predchádzajúca vláda talianskemu investorovi pod gestorstvom bývalého ministra financií Ivana Mikloša, že do roku 2010 nebudú elektrárne vyplácať dividendy. "Odporúčam pánu Miklošovi, nech prestane rozprávať o ideologickej obmedzenosti a profesionálnej nespôsobilosti tejto vlády. Myslím, že sa má na čo tešiť," povedal Fico.
Podľa premiéra na roky 2007 až 2010 sú predpoklady, že SE budú mať po zdanení zisk až 20 mld. Sk. "Z týchto peňazí nebudú ľudia vzhľadom na tento záväzok vidieť ani korunu. Dnes sa nemôže pán Mikloš vyhovárať, že mal nejaké zlé odhady ziskovosti SE, že oni rátali so ziskovosťou 600 mil. Sk. My dobre vieme, že za tým bolo niečo iné ako to, že mali zlé odhady," uviedol Fico, pričom deklaroval, že zmluvy budú dodržané. "Ale keď to bola zase nejaká finta, aby niekto zarobil, tak sa na to chceme určite pozrieť," uzavrel premiér.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 20:56