StoryEditor

Šéfov Transpetrolu nevypáčia

23.11.2006, 23:00
Napriek nominácii Júliusa Rezeša do dozornej rady ropného prepravcu Transpetrol sa toho vo firme mnoho nemení. Traja z piatich členov predstavenstva sú dnes prakticky neodvolateľní.

Napriek nominácii Júliusa Rezeša do dozornej rady ropného prepravcu Transpetrol sa toho vo firme mnoho nemení. Traja z piatich členov predstavenstva, medzi inými aj šéf spoločnosti Štefan Czucz, sú dnes prakticky neodvolateľní.
Právo vymenovať a sťahovať ich má podľa akcionárskej zmluvy minoritný akcionár, holandská Yukos Finance. Dnes však nie je jasné, kto môže za Transpetrol rozhodovať, nárok si v tomto smere robia dve skupiny, ktoré sa na svojich nominantoch nevedia dohodnúť.
Jednou je bývalé vedenie reprezentované Američanom Bruceom Misamoreom, ktorý je spolupracovník exmajiteľa Michaila Chodorkovského, dnes za mrežami. Druhým adeptom je Kremľu blízke vedenie Sergeja Šmelkova. Podľa holandského súdu ani jedna strana nemá právo na plnú kontrolu a rozhodovanie o akciách.
Minister Jahnátek už viackrát avizoval, že Slovensko buď odkúpi sprivatizované akcie nazad alebo sa pokúsi získať späť manažérsku kontrolu vo firme. Ak by sa toto ministerstvu podarilo, o nových nominantoch by rozhodoval Jahnátek.

01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Queen Mary 2 bude mať české kúpeľne
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 21:02