StoryEditor

Únia sa do Číny obúva márne

16.03.2006, 23:00
Na svete sa ročne vyrobí zhruba sedemnásť miliárd párov obuvi. Z nich štrnásť miliárd pochádza z Číny. Do EÚ sa vlani doviezli takmer dve miliardy párov, z ktorých jeden a štvrť miliardy vyrobili čínski obuvníci. Dovoz z Číny sa medziročne zvýšil o takmer dve tretiny.
Na svete sa ročne vyrobí zhruba sedemnásť miliárd párov obuvi. Štrnásť miliárd pochádza z Číny. Len do Európskej únie sa vlani doviezlo jeden a štvrť miliardy párov z čínskej produkcie. Medziročne to bolo o takmer dve tretiny viac. Druhým najväčším exportérom obuvi je Vietnam.
Európski politici bijú na poplach. S cieľom chrániť vlastných výrobcov na starom kontinente pred lacnou konkurenciou živo diskutujú o zavedení cla na topánky. Tvrdia, že čínski a vietnamskí obuvníci poberajú doma štátnu pomoc, ktorá odporuje pravidlám voľného obchodu vo svete.
Snahy chrániť trh pred dotovanými čínskymi a vietnamskými topánkami sú však zrejme zbytočné. Zavádzanie protidampingových ciel, o ktorých sa v týchto dňoch v Bruseli s konečnou platnosťou rozhoduje, pripomína podľa európskych výrobcov márny boj s veternými mlynmi.

Nevýznamné zaťaženie
Ani clám, ktoré majú postupne dosiahnuť hranicu 20 percent, sa totiž nepodarí čínske a vietnamské topánky zdražiť natoľko, aby im mohli európski výrobcovia konkurovať. "Dovozcovia obuvi na vstupe do únie deklarujú oficiálnu cenu osem eur za pár. Clo teda bude okolo jeden a pol eura. Takéto zvýšenie nebude znamenať nič, keď uvážime stoeurové ceny v obchodoch," vyčíslil prázdne gesto Bruselu výkonný prezident zväzu slovenských obuvníkov Štefan Šulo.
Dovozcovia si môžu dovoliť deklarovať na vstupe do únie výrazne podhodnotené ceny aj preto, že odberateľmi sú väčšinou ich spriaznené firmy a tie potom na jednotnom európskom trhu dosahujú vysoké zisky. Bránou do Európy sú pre čínske topánky Česko a Taliansko.

Široké výnimky
Eurokomisár pre obchod Peter Mandelson sa včera do večerných hodín na zasadnutí protidampingovej komisie v Bruseli snažil presadiť, aby únia zaviedla clo štyri percentá a postupne by ich v priebehu piatich mesiacov zvyšovala na 16,8 percenta v prípade vietnamskej obuvi a 19,4 percenta pri topánkach z Číny.
Mandelsonovo ochranárske ťaženie má množstvo výnimiek. Presadzované clá sa nevzťahujú na športové tenisky ani na detskú obuv do dĺžky 24 centimetrov, do ktorej dokážu dovozcovia vtesnať aj dámske topánky. Zdá sa teda, že snahy Bruselu obmedziť dovoz z Ázie, zostane bez efektu.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 11:17