StoryEditor

Nový šéf Škody o elektromobiloch: Blíži sa bod zlomu, cesty späť už niet

30.11.2020, 13:18
Thomas Schäfer je od augusta novým šéfom značky Škoda.

Akých bolo vašich prvých sto dní v Škode? Blázinec? Čakali ste to?

Určite! Ale čakal som to, prišiel som z krajiny, ktorá bola úplne zatvorená. Tu sa zdalo, že korona je za nami. Večer som šiel Prahou a všetko fungovalo, reštaurácie boli otvorené. A teraz je chaos späť.

Čo ste urobili ako prvé? Bolo jasné, že svet sa zmení. Veľké zmeny?

Vôbec! To bola prvá vec, ktorú som povedal svojim ľuďom tu: buďte v pokoji. Pretože Škoda je na dobrej ceste. Aj napriek tohtoročnej kríze má skvelé čísla. Nie je žiadny dôvod niečo radikálne meniť. To nie je téma. Našou aktuálnou úlohou je využiť to, že značka má väčší potenciál ako ostatné značky koncernu.

Môžeme rásť, musíme sa zamerať na nové rastúce trhy, na navýšenie kapacít. To je úloha, ktorú sme dostali. Prvých pár týždňov som sa musel rozpozerať. Teraz sa zameriavame na to, povedať si, aká je rola škodovky a aké úlohy má. Novou dôležitou úlohou je prevzatie aktivít koncernu v Rusku, pokračovanie projektu v Indii a nové riadenie aktivít v regióne severnej Afriky. Európa samozrejme zostáva naším domovom a silnou základňou. To sú všetko strednodobé projekty, na ktorých však musíme začať okamžite pracovať.

A čo aktuálna situácia? Nemôže zmeniť tie krátkodobé?

Som rád, že nenastal totálny lockdown, že sme nemuseli znova zastaviť výrobu. Máme zavedené všetky bezpečnostné opatrenia. Spomalili sme výrobu, zaviedli sme dodatočné prestávky. A dúfam, že to tak bude aj naďalej, že uzavrieme rok bez ťažkostí. Už preto, že tento rok oslavujeme 125. výročie založenia. To je môj hlavný cieľ.

Cítite sa byť krízovým manažérom?

Musím byť. Ale predovšetkým som prekvapený, ako dobre "škodováci" celú situáciu zvládajú. Ohromuje ma, ako pracuje produkcia a nákup - aby bolo dosť ľudí vo výrobe, aby dorazili komponenty od dodávateľov ...

Ako ste sa sem vlastne dostali? Zavolali z Wolfsburgu a povedali, za dva týždne sa hláste v Mladej Boleslavi?

Zavolal mi šéf a povedal, že si myslia, že som tá správna osoba pre vedenie Škody. Obzvlášť pre rast na nových trhoch.

A okamžite ste súhlasil?

Najprv som bol ohromený. Spočiatku som to nechápal. Škoda je superúspešná, predovšetkým v Európe. Takže keď sa ozval, pýtal som sa sám seba, prečo ja? Vysvetlil mi, aké sú plány. A pochopil som zmysel. Z pohľadu osobného života to nebolo jednoduché: bol som v Juhoafrickej republike usadený, mám tam ženu, konskú farmu ... Ale ihneď som pochopil, že je to plán, ktorý mi sedí.

Chýba vám niečo?

Osobne mi tu chýba moja žena. Naposledy som ju videl v auguste a snáď už budeme spolu od decembra. Z pracovného hľadiska musím ľuďom vštepovať, že globalizácia nekončí na českých hraniciach, musíme byť otvorenejší a vidieť príležitosti. Nastavenie myslenia je veľmi technokratické. Ľudia v škodovke sú obrovskí odborníci v tom, čo robia, musím ich naučiť byť otvorenejšími, odvážnejšími, rýchlejšími, flexibilnejšími. Hovoria mi: "Pán Schäfer..." "To je môj otec. Volajte ma Thomas," opakujem im. Občas musíme využívať intuíciu, skúšať, treba sa pomýliť, ale skúšať veci znovu a znovu. Robiť chyby je správne, nerobme ich však znovu, skúšajte. Radšej žiadajme o odpustenie ako o povolenie. Myslím, že ma začínajú chápať. Samotné portfólio, nastavenie firmy, zameranie na trhy je veľmi dobré.

A keď Škodu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-23 08:44:19 - Feat.: - Title: Legendárna „embéčka“ má 60 rokov. Za raritné verzie dnes dostanete aj 40-tisíc eur 02 - Modified: 2024-03-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme český kombík zo Slovenska: Očakávaná novinka ponúka brutálny priestor 03 - Modified: 2024-03-13 10:04:28 - Feat.: - Title: Výnimočný rok pre Škodu. Vlani strojnásobila prevádzkový zisk, najlepšie sa predáva model Octavia 04 - Modified: 2024-03-12 10:05:00 - Feat.: - Title: Škoda v čižmách či chalupársky sen? Octavia Scout potichu končí, náhrada tu však je 05 - Modified: 2024-03-06 13:20:00 - Feat.: - Title: Otestovali sme odchádzajúcu Škodu Superb. Výkonom síce ohúri, ale na jamách zarmúti
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 22:55