Youtube.com/VSA Media
StoryEditor

Požiar na lodi plnej luxusných áut vyjde Volkswagen draho. Experti vypočítali sumu

23.02.2022, 12:48
Autor:
ČTKČTKrperpe
Vyčíslená škoda počíta s poškodením alebo stratením všetkých prevážaných vozidiel. Samotný Volkswagen sa k odhadom zatiaľ nevyjadril.

Požiar na lodi, ktorá prevážala luxusné autá zo skupiny Volkswagen, ale v blízkosti Azorských ostrovov minulý týždeň začala horieť, by mohol výrobcu vyjsť na minimálne na 136 miliónov eur.

Odhadujú to experti spoločnosti Russell Group, ktorí sa zaoberajú modelovaním rizikových situácií a súvisiacich nákladov. Ako sme už informovali v nedávnom článku, na horiacej lodi v Atlantickom oceáne bolo v čase udalosti asi štyritisíc vozidiel značiek Volkswagen, Porsche, Audi, Bentley či Lamborghini.

Interný e-mail spoločnosti Volkswagen v USA ešte minulý týždeň odhalil, že v horiacej časti sa s elektrickými Volkswagenmi ID.4 nachádzali tiež športové modely GTI a Golf R, ale tiež autá iných koncernových značiek. O aké modely išlo zatiaľ nie je jasné, k incidentu sa však vyjadril na sociálnej sieti Twitter aj známy zberateľ a novinár Matt Farah, ktorý mal na palube svoj objednaný športiak Porsche 718 Spyder.

Z celkových zhruba 386 miliónov eur, čo je celková hodnota tovaru na palube lode Felicity Ace, pripadá na autá čiastka 353 miliónov eur, uvádzajú experti. Volkswagen sa k týmto odhadom podľa agentúry Bloomberg zatiaľ odmietol vyjadriť.

Dva veľké vlečné člny s protipožiarnym vybavením začali na horiace plavidlo striekať vodu, uviedol manažér nákladnej lode, ktorým je spoločnosť Mitsui O.S.K. Lines. 

Posádka bola evakuovaná už minulý týždeň, v ten istý deň, keď na lodi začalo horieť. Žiadne palivo z lode neuniklo a plavidlo je stabilizované, uviedla dopravná spoločnosť na špeciálnom webe, ktorý zriadila len na účely informovania o postupe záchranných prác.

Russell Group vo svojich prepočtoch počíta s celkovou hodnotou áut na palube. To znamená, že vyčíslená škoda počíta s variantom, že stratené či zničené boli všetky prevážané autá. Suma naprieč všetkými spomínanými značkami však môže byť ešte vyššia.

​Experti teda odhadujú, že ďalšie automobilky by popri materskom Volkswagene mohli kvôli požiaru prísť zhruba o 216 miliónov eur.

Hovorkyňa mníchovskej automobilky BMW oznámila, že na palube prepravnej lode Felicity Ace neboli žiadne autá tejto nemeckej značky. Hovorca automobilky Mercedes-Benz následne povedal, že podnik si nie je vedomý, že by na lodi mal nejaké zo svojich vozidiel.

Iba pre upresnenie, Felicity Ace má veľkosť zhruba troch futbalových ihrísk. Vyplávala z nemeckého prístavu Emden a namierené mala do prístavu Davisville v americkom štáte Rhode Island. Tam už ale nedoplávala, pretože 16. februára ju blízko Azorských ostrovov západne od Portugalska zachvátil požiar.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 14:09