StoryEditor

​Toyota mieri na mesiac. Vytvára vodíkové vozidlo s extrémnym dojazdom​​

24.09.2020, 14:09
Autor:
rperpe
Na lunárnom vozidle pre posádku na prieskum Mesiaca Toyota spolupracuje s Japonskou vesmírnou agentúrou JAXA. Model, veľký ako dodávka, budú poháňať vodíkové palivové články.

Výrobcovia áut často popri svojom primárnom zameraní načrú aj do ďalších oblastí. Aktuálne informovala japonská značka Toyota o prebiehajúcej spolupráci a odvážnych plánoch s Japonskou vesmírnou agentúrou JAXA.

Ide o vývoj lunárneho vozidla pre posádku na prieskum Mesiaca. Koncept vznikol v roku 2019, keď sa Toyota a JAXA rozhodli spojiť sily a vyvinúť vozidlo na vodíkový pohon určené na prieskum Mesiaca.

Palivové články pritom majú poskytnúť vozidlu fantastický dojazd až 10-tisíc kilometrov a priestor pre štyroch astronautov. Nedávno tvorcovia nezvyčajného vozidla oznámili aj názov – Lunar Cruiser.

Zvládne najnáročnejší terén

Označenie sa okamžite zapáčilo obidvom spoločnostiam a je odkazom na legendárnu Toyotu Land Cruiser, terénne auto známe na celom svete, ktorého tradícia siaha až do roku 1951.

Automobilka a Japonská vesmírna agentúra zjavne rátajú s tým, že Lunar Cruiser poskytne prieskumníkom Mesiaca rovnako spoľahlivé vlastnosti ako Land Cruiser v náročnom teréne a zároveň i záruku úspešnej misie a bezpečného návratu domov.

Plán postaviť lunárne vozidlo s pretlakovou kabínou poháňané vodíkovými palivovými článkami oznámili ešte 13. júna 2019, pričom dokončené vozidlo by mali predstaviť v druhej polovici tohto roku a potom začne jeho testovanie.

Toyota

​Na prvú misiu sa lunárny krížnik vydá na konci dekády. Ešte tento rok vyvinú špecialisti oboch firiem súbor testovacích postupov na kontrolu všetkých komponentov a funkčnosti vozidla ako celku. Budú zahŕňať fyzické testy, aj digitálne simulácie.

Toyota má v tejto oblasti bohaté skúsenosti – ako prvá zaviedla do automobilového priemyslu softvér pre virtuálne nárazové testy a digitálne figuríny, ktoré odzrkadľujú dynamický vplyv rôznych typov nárazov na všetky kľúčové vnútorné orgány a tkanivá ľudského tela u detí aj dospelých rôzneho veku.

Pre štyroch astronautov​

Lunar Cruiser bude dlhý šesť metrov, široký 5,2 metra, vysoký 3,8 metra a kapacita pre astronautov bude približne 13 metrov kubických. Vozidlo je navrhnuté pre dvoch cestujúcich, ale v prípade núdze ho môžu využiť až štyri osoby. Podmienky v interiéri pritom umožnia fungovanie bez skafandra.

Toyota

​Zdrojom energie budú spomínané palivové články – je to efektívne a bezemisné riešenie, ktoré umožňuje nepretržite generovať prúd na palube vozidla reakciou vodíka s kyslíkom a jediným vedľajším produktom procesu je voda. Vďaka vysokej hustote energie sú práve palivové články vhodné na použitie vo vesmíre.

Nepôjde o prvé vodíkové vozidlo značky, Toyota je totiž najväčším výrobcom vodíkových vozidiel od roku 2004, keď debutoval jej civilný model Mirai s výkonom 154 koní a dojazdom minimálne 500 kilometrov. Do dnešného dňa automobilka predala viac ako 10-tisíc kusov a v trende chce pokračovať druhá, o 30 percent efektívnejšia generácia.

Pre masové rozšírenie na rôzne trhy je však potrebné vybudovať dostatočnú infraštruktúru staníc. Automobilka ale predáva aj vodíkové mestské autobusy a testuje vodíkové nákladné vozidlá. Tento rok dokonca vyvinula špeciálnu verziu palivových článkov pre experimentálnu oceánsku jachtu.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 08:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. apríl 2024 11:19