StoryEditor

Boj Volkswagenu o moc, alebo prežitie? Ľudový elektromobil prináša zmeny aj ťažkosti

21.07.2020, 11:43
Na pozadí štartu predaja Volkswagenu ID.3 panuje boj o moc v celom koncerne Volkswagen. Jednou z obetí je úspešný šéf Škody Bernhard Maier, ktorý odpočítava posledných desať dní v Mladej Boleslavi.

Štart Volkswagenu ID.3 mal byť veľkolepý. Je poslom novej doby, nemecká značka sa totiž odhodlala zaviesť s ním ľudovou elektromobilitu - auto do zásuvky pre všetkých. ID.3 tiež predstavuje úplne novú architektúru pre značky koncernu VW, na ktorej vznikne väčšina elektrických modelov, píše iDNES.cz.

Na platforme MEB, ktorú Volkswagen ponúka aj ďalším výrobcom (preberá ju napríklad Ford), je nové úplne všetko, od konštrukcie mechanických častí až po softvér. Lenže nielen automobilová história mnohokrát potvrdila, že o tom, či sa niekto alebo niečo stane ikonou, rozhodne čas. Velikánske vyhlásenia prednášané dopredu nosia skôr smolu, a ID.3 to potvrdzuje. Problém je práve v softvéri - elektrickom mozgu samotného vozidla.

​ID.3 si nedočkaví elektromobilisti predobjednávali už pred rokom, autá však dodnes nemajú. Objednávkový systém sa naplno otvoril práve včera, 20. júla, 14 mesiacov po odhalení a osem mesiacov po oficiálnom štarte výroby. Z linky v nemeckom Cvikove však autá mierili na odstavné parkovisko, začiatkom marca ich tam podľa informácií iDNES.cz bolo vyskladaných až tridsať tisíc. "Mŕtvych", nemali totiž funkčný softvér.

"Stovky testovacích vodičov, ktorí dňom i nocou zbierajú najazdené kilometre, každé ráno hlási nové a nové chyby, zoznam denne predstavuje až tristo chýb," popisoval vo februári Manager Magazin. Nemecký denník vtedy citoval odborníkov z VW, podľa ktorých bola základná architektúra softvéru vyvíjaná príliš narýchlo a prudko, v dôsledku čoho si mnohé súčasti systému navzájom "nerozumeli", čo viedlo k vážnym výpadkom.

"Otvorená zostáva otázka, či radikálne nová platforma pre elektromobily môže dobre fungovať jedine s od základu novo vyvinutou softvérovou architektúrou, alebo či bol krok k novému softvéru príliš veľkým sústom," zamýšľal sa Manager Magazin. Dokonca aj veľkí spoločníci VW, rodiny Porsche a Piëchov, už boli kvôli tomu nervózni.

Muchy vychytať "za pochodu"

Koncernový šéf Diess musel vetriť problém už pred mnohými mesiacmi, keď rozšíril predstavenstvo, aby v prípade vynúteného odchodu niektorého z manažérov nevzniklo "vákuum". "Ak dôjde k omeškaniu s výrobou ID.3, mohlo by t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 22:10