StoryEditor

Škoda odštartovala výrobu novej Octavie. Denne bude z pásov schádzať vyše tisíc kusov

29.11.2019, 13:40
Včerajším dňom začala sériová produkcia modelu Škoda Octavia štvrtej generácie. Celkom značka doteraz vyrobila viac ako 6,5 milióna kusov tohto modelu.

V Prahe sa pred zhruba dvoma týždňami predstavila dlho očakávaná nová, v poradí už štvrtá, generácia modelu Octavia českej značky Škoda. Práve včera sa po nedávnom zverejnení českého cenníku rozbehla i sériová výroby jedného z vôbec najpredávanejších vozidiel v Európe.

Novinka schádza z výrobnej linky haly M13 v hlavnom závode Škoda Auto v Mladej Boleslavi. Je to rovnaké miesto, kde automobilka už pred viac ako 20 rokmi vyrábala prvú novodobú generáciu modelu Octavia. Pre výrobu novej generácie tohto bestselleru automobilka pripravila výrobné zariadenia na zavedenie inovatívnych procesov a technológií.

Pozrite si hlavné novinky štvrtej generácie Škody Octavia:

​Mnohé komplexné a fyzicky náročné výrobné kroky potom prevezmú automatizované roboty. Z liniek, ktoré patria k najmodernejším a najekologickejším svojho druhu v Európe, bude denne schádzať 1 150 kusov štvrtej generácie modelu Octavia, ktoré následne zamieria k zákazníkom po celom svete.

"So začatím výroby novej generácie modelu Octavia v našom hlavnom závode v Mladej Boleslavi otvárame ďalšiu kapitolu pôsobivej a úspešnej histórie ikony našej značky. Výrazne sme investovali do prestavby výrobnej linky, aby sme presne k 60. výročiu tohto modelu mohli vyrábať jeho najlepšiu verziu všetkých čias," vraví Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť výroby a logistiky

Model, ktorý je v Česku i na Slovensku najpredávanejší, prichádza vo svojej zatiaľ najlepšej forme a ide zatiaľ o najlepšiu Škodu v aktuálnej ponuke značky. Octavia získala podstatne atraktívnejší vzhľad, dynamickejšie krivky a napríklad už v základe má svetlomety s LED technológiou.

Kabína s novým konceptom bola kompletne prepracovaná a prináša množstvo zaujímavých prvkov ako nový multifunkčný volant, dvojicu displejov na novej palubnej doske, horizontálne dotykové ovládanie hlasitosti, dotykom ovládané strešné okno a stropné svietenie, head-up displej, nový volič automatickej prevodovky po vzore napríklad modelov Porsche a doplnené boli i prvky Simply Clever. Zdokonalený bol aj balík asistenčných a bezpečnostných systémov.

Výrobca zlepšil prvky konektivity a posádke ponúkne bestseller ešte o niečo viac priestoru než v minulosti. Napríklad batožinový priestor je možné vybaviť sieťovým programom a jeho objem je 640 litrov (combi) alebo 600 litrov (liftback). 

Ponuka motorizácií bude skutočne pestrá - prvýkrát je dokonca ponúkaný aj plug-in hybridný model Octavia iV, kombinujúci benzínový motor, elektromotor a prevodovku DSG. Vylepšené benzínové motory sú z časti vybavené modernou mild-hybridnou technológiou, ktorá v modeloch Škoda zatiaľ tiež nemá obdobu.

​Benzínové zastúpenie tvorí základný litrový trojvalec TSI s výkonom 81 kW, 1,5-litrový TSI motor s výkonom 110 kW a dvojliter s výkonom 140 kW. Naftový dvojliter bude naladený na 85, 110 a 147 kW, pričom bude možné ho kombinovať podobne ako benzínové verzie so šesťstupňovým manuálom alebo sedemstupňovou automatickou DSG prevodovkou. Pre vrcholné prevedenia tu bude aj pohon všetkých kolies.

Mild hybrid s litrovým alebo 1,5 litrovým motorom E-Tec bude mať výkon 81 alebo 110 kW, pričom vrcholom bude plug-in hybridná Octavia iV s výkonom až 150 kW, ktorý vychádza z 1,4-litrového benzínového motora a elektromotora.

Dojazd na elektrickú energiu je 55 kilometrov, no niekoľko litrov ubudlo z batožinového priestoru. Dôvodom je umiestnenie 37 Ah batérie. K dispozícii bude aj verzia na CNG s označením G-Tec, ktorá bude vedieť prejsť celkovo až 523 kilometrov. Český cenník novinky sme si rozobrali v nedávnom článku. Na Slovensko príde novinka v prvej polovici marca 2020 a slovenskú premiéru si odbije na bratislavskom autosalóne.

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 11:24