StoryEditor

Peugeot definitívne končí so športovými modelmi GTi. Dôvod je jednoduchý

08.10.2019, 12:40
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Elektrifikácia modelov posiela "do hrobu" ďalšie ostré vozidlá s konvenčným motorom pod kapotou. Teraz tie od automobilky Peugeot.

Honba za čistou mobilitou pokračuje a najnovšie sa pridáva práve automobilka Peugeot. Po rokoch budovania športového imidžu a dobrého mena sa rozhodol francúzsky výrobca odprevadiť označenie GTi do minulosti.

Definitívne totiž končí s týmto označovaním výkonných ostrých Peugeotov, pričom úlohu najvýkonnejších verzii preberú čisté elektromobily. Prišiel teda čas na ich nové, modernejšie pomenovanie i technické riešenie.

​Peugeoty s označením GTi boli ako tri písmená zárukou zodpovedajúcich výkonov, agility a prestíže. Či to už boli legendárne Peugeoty 205, 309, 208, 308, alebo akékoľvek iné, označenie GTi znamenalo vstup do vyššej jazdeckej ligy.

S príchodom prísnejších emisných limitov a s tým súvisiacou infiltráciou elektromobilov do ponuky Peugeotu sa aktuálne pravidlá hry menia a roky budovaný imidž písmen „GTi“ fabrika zahodí uvedením novej vetvi do koša.

GTi už nepotrebujeme

Automobilka už oficiálne potvrdila, že končí s označovaním svojich najvýkonnejších modelov písmenami GTi. Má to svoju logiku, ich úlohu totiž preberajú elektrické verzie, a tie by naozaj označenie GTi nemali nosiť.

Peugeot tak v podstate nekončí len so samotným označovaním modelov GTi, on vlastne reálne končí s verziami GTi. Ich vyradenie z ponuky pritom nie je dôsledkom zákazníckych rozhodnutí, ale vysokej „zelenej“ politiky, ktorá sa tvári, že elektromobily kompletne spasia mobilitu moderných Európanov a výkonné benzínové verzie Európa nechce a nepotrebuje.

Peugeot

Prichádza Peugeot Sport Engineered

Ako bude nové najvýkonnejšie deriváty svojich modelov Peugeot označovať, je zatiaľ otázne. Vzhľadom na veľmi dobré meno značky „GTi“ by však bolo logické označenie evokujúce práve toto trojpísmenové označenie.

Niečo v zmysle eGT, prípadne GTe, podľa automobilky by to však malo byť skôr zložito znejúce označenie Peugeot Sport Engineered, prípadne jeho skratka. Podobu budúcich vozidiel naznačil už aj elektrifikovaný koncept modelu 508.

Peugeot jednoducho odmieta ísť cestou ako Porsche, ktoré nehodlá legendárne označenie „Turbo“ poslať do dôchodku a hrdo a aj trochu nelogicky ním označuje i nový špičkový elektrický model Taycan.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-15 14:18:28 - Feat.: - Title: Nové nabíjačky elektromobilov v Únii berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí 02 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 12:29