StoryEditor

Smart v USA a Kanade nadobro končí. Dôvod jeho odchodu je jednoduchý

07.05.2019, 17:35
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Výrobca kompaktných mestských automobilov potvrdil ukončenie ponuky svojich vozidiel "za veľkou mlákou".

Automobilka Smart končí v USA a taktiež v Kanade. Dôvod je jednoduchý - za oceánom maličkým autám nikdy príliš neholdovali, skôr siahali po plnokrvných pick-upoch alebo klasických väčších vozidlách.

​Hoci je pravda, že po premiére pred dekádami si malý kompakt neviedol zle, ale ošiaľ postupne nejak opadol. Dnes je prítomnosť značky na tamojších trhoch označovaná ako nerentabilná.

Posledným klincom do rakvy na zámorskom trhu je fakt, že z ponuky úplne stiahli spaľovacie motory už v marci 2019. Ostali teda v portfóliu výhradne elektromobily.

Výkon a dojazd však pre tamojších zákazníkov nie sú dostatočné. Pri plne nabitých batériách je to totiž len zhruba 160 kilometrov. K tomu si prirátajte neatraktívnu cenovku zhruba 25 až 30-tisíc dolárov a neúspech je teda garantovaný.

A pritom pred rokmi nebola situácia až tak zlá. Dlhodobo predávala značka zhruba 6000 áut ročne. Pred rokom však spadli len na hodnotu 1 200 vozidiel a stále je to viac ako tento rok. Za prvý štvrťrok sa podarilo predať len 231 kusov.

K tomu si ešte následne pripočítajte náklady na export do krajiny, homologizácie a iné náklady s tým súvisiace, a prídete na to, že jednoducho to nie je a nemôže byť ziskový kšeft pre značku. Automobilka sa vyjadrila, že na tamojších zákazníkov nezanevrie, a dodávky náhradných dielov zabezpečí prostredníctvom predajnej siete Mercedes-Benz.

​Povedzme si teda na rovinu - Smart bol projekt pre Európu a Európanov. Je pomerne veľký úspech, že vydržal za oceánom až tak dlho. Možno sa ho Američania akosi prejedli, alebo mu vôbec neprišli na chuť, a už nie sú ochotní ho ďalej na svojom trhu tolerovať.

Ťažko povedať. Smart však už nežne úspech ani v "primárnej" Európe. Nie je preto vylúčené, že odídu tieto malé šikovné automobily aj z niektorých trhov starého kontinentu.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 09:25