Škoda Auto
StoryEditor

Škoda púšťa svoj prvý elektromobil do reálnej premávky. Vybraní zákazníci ich budú testovať

03.04.2019, 13:17
Vybraní zákazníci značky Škoda budú v Českej republike testovať desať prototypov vozidla Citigo E-Pilot s elektropohonom postavených na základe modelu Volkswagen e-up.

Škoda tento rok uvedie na trh čisto elektrickú verziu modelu Citigo a plug-in hybridný Superb. "V rámci pilotného projektu teraz značka Škoda ponúkne vybraným zákazníkom a inštitúciám v Česku zapožičanie testovacích prototypov postavených na základe existujúceho prevedenia modelu Volkswagen e-up! pod názvom Citigo E-Pilot," uvádza Tomáš Kotera, český hovorca značky.

"Cieľom projektu je získať ešte pred zahájením sériovej výroby elektrickej verzie modelu Citigo od potenciálnych zákazníkov a záujemcov o alternatívne pohony informácie o tom, ako sa vozidlo a táto technológia osvedčili v bežnej prevádzke," vysvetľuje.

"Desať vozidiel s čisto batériovým pohonom tak budú používať vybrané firmy, fleet zákazníci a štátne inštitúcie," uvádza Kotera. Senzory vo všetkých testovacích vozidlách budú zaznamenávať dôležité dáta, ako napríklad vonkajšiu teplotu a teplotu vo vozidle, zrýchlenie.

Všetky dáta budú automaticky prenášané do technického vývoja značky, kde ich budú zamestnanci vyhodnocovať. "Tak možno získať cenné informácie o využití vozidla, okrem toho sa dá tiež sledovať zaťaženie batérie v každodennej prevádzke alebo zaťaženia elektrickej siete pri dobíjaní," opisuje hovorca Škody.

"V roku 2019 vstúpi Škoda do éry elektromobility a do konca roka 2022 uvedie desať elektrifikovaných modelov. Než sa elektromobily dostanú do sériovej výroby, chceme získať spätnú väzbu od našich zákazníkov. K tomu nám poslúži práve táto testovacia flotila, ktorá bude križovať české cesty v najbližších niekoľkých mesiacoch," uvádza Luboš Vlček, šéf českého zastúpenia značky.

"V rámci projektu budeme testovať rad služieb súvisiacich s batériovými elektromobily, aby sme boli na konci tohto roka dokonale pripravení na začatie predpredaja prvého sériovo vyrábaného elektrického vozidla značky Škoda," uzatvára Vlček. Sériová výroba modelu Citigo s rýdzo elektrickým pohonom bude zahájená v poslednom štvrťroku tohto roka.

V nasledujúcich štyroch rokoch však rozbehne Škoda najväčší investičný program v doterajšej histórii podniku a investuje zhruba dve miliardy eur do elektrifikácie a digitalizácie. Do konca roka 2022 predstaví viac ako tridsať nových modelov, z ktorých viac ako desať bude úplne alebo čiastočne elektrifikovaných.

"Už od začiatku roku 2020 budú všetci obchodní partneri značky v Českej republike disponovať v rámci svojich prevádzok a servisov dobíjacími stanicami, čím aktívne prispejú k výraznému rozšíreniu dobíjacej infraštruktúry v jednotlivých regiónoch Českej republiky," dodáva Vítek Pelc, ďalší z českých hovorcov Škody Auto.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 03 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 05 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 05:30