StoryEditor

BMW prvýkrát ukázalo model i4. Testuje však aj ďalšie dva elektromobily

26.03.2019, 10:05
Prototypy elektrických modelov BMW i už absolvujú testy v náročnom zimnom testovacom centre v meste Arjeplog. Na trh prídu v roku 2020 a 2021.

Mníchovská automobilka BMW sa dôkladne pripravuje na uvedenie nových elektrických modelov do svojho portfólia. Tri z chystaných modelov značky sa už dokonca testujú vo švédskom zimnom vývojovom centre spoločnosti. Absolvujú tu kľúčovú fázu vývoja pred začiatkom finálnej sériovej výroby.

Skúšku tu podstupuje nové elektrické SUV (respektíve SAV - Sports Activity Vehicle) BMW iX3, ktoré príde do predaja už budúci rok, ako aj modely BMW i4 a BMW iNEXT. Ich príchod na trh je naplánovaný na rok 2021. V rámci testovania sa extrémnym klimatickým a cestným podmienkam vystavujú komponenty pohonu, podvozka a odpruženia.

​Testovacia oblasť sa nachádza na okraji severného polárneho kruhu a pre takého potreby poskytuje priam ideálne prostredie. Zľadovatené povrchy zamrznutých jazier, sneh a tiež treskúca zima -to sú podmienky, v ktorých musia svoje schopnosti, odolnosť a taktiež spoľahlivosť preukázať vysokonapäťové batérie a výkonová elektronika technológie pohonu BMW eDrive ako aj ovládacie systémy odpruženia.

BMW iX3 bude disponovať ako prvé už piatou generáciou technológie pohonu BMW eDrive a o pohon sa bude starať výkonný elektromotor. S dojazdom do vzdialenosti viac ako 400 kilometrov a s možnosťou využívať na nabíjanie aj jednosmerné nabíjacie stanice s výkonom 150 kW, sa prvé elektrické SAV stáva podľa slov automobilky ideálnym vozidlom na každodenné jazdenie ako aj na jazdenie na dlhšie vzdialenosti.

Model s označením iX3 bude zároveň prvým vozidlom, ktoré sa pre všetky globálne trhy bude vyrábať v spoločnom podniku BWM Brilliance Automotive v čínskom závode v meste Šen-jang.

BMW i4 doplní svojim označením hybridného kolegu BMW i8, avšak pôjde o štvordverové kupé spájajúce dynamický dizajn s vysokým výkonom a úrovňou komfortu jazdy. Piata generácia technológie pohonu BMW eDrive použitá v modeli BMW i4 umožňuje dojazd až do vzdialenosti viac ako 600 kilometrov.

Novinka i4 zrýchli z nuly na stovku dokonca za menej ako štyri sekundy a dosiahne pritom maximálnu rýchlosť viac ako 200 kilometrov za hodinu. BMW i4 sa bude v mníchovskom závode vyrábať od roku 2021.

​Trojicu aktuálne testovaných modelov v extrémnych podmienkach uzatvára ďalšie auto z kategórie Sports Activity Vehicle. S piatou generáciou elektrického pohonu a so systémami pre vysoko automatizovanú jazdu príde čoskoro na svet BMW iNEXT.

Využíva novú generáciu modulárnej platformy a spája najnovšie inovácie v oblasti dizajnu, automatizovanej jazdy, konektivity, elektrifikácie a služieb (D+ACES) tak, ako ich uvádza stratégia NUMBER ONE > NEXT. Pohon BMW eDrive zaisťuje dojazd modelu iNEXT až do vzdialenosti 600 kilometrov, pričom vozidlo je pripravené na automatizovanú jazdu na úrovni 3.

Nová technologická vlajková loď, vychádzajúca z rovnomenného konceptu iNEXT, sa bude vyrábať v závode BMW Dingolfing od roku 2021.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 03 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 04 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 05 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 14:14