StoryEditor

​Ako v počítačovej hre. Hyundai testuje prvý holografický navigačný systém na svete

12.02.2019, 10:10
Autor:
rperpe
Hyundai predstavil na veľtrhu CES 2019 prvý navigačný systém na svete, ktorý funguje na základe holografického zobrazovania s rozšírenou realitou.

Predvádzacie vozidlo, ktoré je ako vôbec prvé vybavené holografickou navigáciou predstavenou na CES 2019, sa v súčasnosti už preháňa po cestách v Južnej Kórei, píšu Lidovky.cz.

Čelné sklo umožňuje vodičovi vidieť navigáciu v štýle, ktorý zatiaľ poznáme len z počítačových hier. Šípky a ďalšie grafické prvky navádzajúce vodiča totiž uvidí, namiesto na displeji v aute, priamo v reálnom čase na ceste.

"Sklo, umožňujúce holografické zobrazovanie s rozšírenou realitou, bude slúžiť ako platforma pre poskytovanie nových služieb a sprístupní tak nové zážitky počas cestovania autom," povedal Yunseong Hwang, riaditeľ divízie Open Innovation Business Group spoločnosti Hyundai Motor Group.

Najväčšou prednosťou prelomového navigačného systému je zobrazovanie obrazu tak, ako by bol skutočne na ceste. Obraz sa nepretržite prispôsobuje špecifickému zornému uhlu vodiča, aby poskytoval precízne pokyny pre ďalšiu jazdu.

Vodič vidí živé holografické obrazy bez nutnosti používať špeciálne okuliare. Smer pohybu je v reálnom čase prispôsobovaný rýchlosti jazdy vozidla. Premietanie navigačných pokynov cez čelné okno na ceste umožňuje vodičom bezpečné riadenie bez rozptyľovania pozornosti a odvracania zraku od vozovky.

Displej spoločnosti WayRay ukazuje nielen navigačné funkcie - napríklad správny jazdný pruh, ciele a aktuálnu rýchlosť, ale tiež zahŕňa funkcie asistenčných systémov ADAS, ako je asistent pre jazdu v jazdnom pruhu alebo asistent pre odvrátenie kolízie s prekážkou vpredu.

Model Genesis G80, v ktorom Hyundai testuje holografickú navigáciu. Genesis

Virtuálny obraz vodič vidí zdanlivo vo vzdialenosti 15 metrov od svojich očí. Hyundai spoločne so spoločnosťou WayRay chcú funkčnosť navigácie pritom ešte rozširovať. V budúcnosti by tak mala vedieť zobrazovať osoby, objekty, vozidlá, jazdné pruhy pre cyklistov a prechody pre chodcov.

​Holografický navigačný systém zatiaľ značka Hyundai Motor Group prezentovala iba na špičkovom modeli Genesis G80.

U ktorých vozidiel by mohla značka túto modernú technológiu využívať zatiaľ nie je jasné, po Genesis G80 môžu prísť aj ďalšie. Doba, kedy bude holografická navigácia bežnou výbavou u väčšiny áut, je však zatiaľ vzdialená.

01 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 04 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 13:03