StoryEditor

Skutočne ľudový elektromobil? Do hry má už čoskoro vstúpiť lacná Dacia

14.01.2019, 10:15
Do elektrifikácie sa má už onedlho pustiť aj automobilka, akou je Dacia.

Elektromobil je dnes nepochybne veľký hit. Áno, sú ešte automobilky, ktoré ho zatiaľ nemajú v ponuke, alebo ani automobily s hybridným pohonom, no ich počet každým rokom klesá.

Môžu za to aj stále prísnejšie emisné normy a emisie flotíl značiek. Dacia patrí tiež k tým, ktorí sarpe zatiaľ spoliehajú a jazdia len na klasické fosílne palivá.

Najnovšia generácia obľúbeného "ľudového" SUV Dacia Duster, ktorá by mohla byť v budúcnosti tiež prvým elektromobilom:

​Ale to sa môže už čoskoro zmeniť. Prvý elektromobil značky Dacia by totiž mohli predstaviť už onedlho a má existovať hneď aj vo viacerých verziách. Typicky pre ľudovú značku, mali by to byť opäť cenovo dostupné novinky - elektromobily.

Elektrická Dacia by teda mala spĺňať to najhlavnejšie, byť lacná. Každý elektromobil je v konkurencii bežných áut so spaľovacími motormi jednoducho neúmerne drahý. Dacia by to však mohla s príchodom ich vôbec prvého počinu tohto typu zmeniť.

Jean-Christophe Kugler, európsky šéf značky Dacia, prezradil pre anglický magazín Express, že automobilka zostane aj s elektromobilmi verná svojej tradícii lacného výrobcu, teda cenovo dostupnej značky. Automobilka Dacia by tak mohla čerpať z výhod aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi, elektrický Renault Zoe tu už napríklad existuje.

Pre nich tak stačí technológiu zlacniť a implementovať do svojich modelov. Iste, úplne jednoducho to nepôjde, nové modely by však mohli byť na takýto druh pohonu lepšie pripravené.

​A kedy by sa tak mohlo stať? Podľa odhadov by mohol výrobca predstaviť elektrickú Daciu už budúci rok, zatiaľ však len asi ako predobraz sériového automobilu - teda akýsi koncept.

Dojazd pravdepodobne neprekročí hranicu 150 kilometrov, má byť určená vyslovene pre použitie v meste a tam podobný dojazd postačuje. Čo myslíte, dokáže sa zmestiť Dacia s cenovkou elektrického auta pod "magickú" hranicu 10-tisíc eur?

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 21:22