StoryEditor

Rumunský elektromobil "za babku". Výrobcov inšpiroval samotný Elon Musk

17.08.2018, 15:35
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Z Rumunska už nebude pochádzať len napríklad veľmi dobre známa Dacia, ktorá u nás boduje modelom Duster. Rozbieha sa tam aj automobilka vyrábajúca "ľudové" elektrické vozidlá GTG.

Znie to tak nepravdepodobne, ako sa len dá. Ak hovoríme o rumunských osobných autách, každý si spomenie najmä na Daciu. Tí zbehlejší a starší aj na terénne ARO a Oltcit. Málokto by však uveril, že tu môžu vznikať dokonca aj elektromobily.

Laicky povedané, krajina na to veľmi nemá predpoklady. No ukazuje sa, že sú to len predsudky. Rumunský elektromobil je podľa všetkého už na ceste.

Automobilka neznámeho mena GTG pracuje na malých mestských elektroautách, ktoré majú byť cenovo naozaj veľmi dostupné. Ide o dvojmiestny (Oxygen) a štvormiestny (Ozone), ktoré majú byť už budúci rok v sériovej produkcii.

Spoluzakladateľ GTG, 58-ročný Gheorghe Muresan priznáva, že ho pred rokmi inšpiroval sám vizionár Elon Musk a Tesla. Rozhodol sa teda založiť automobilku, ktorá bude produkovať výhradne elektromobily. Na rozdiel od Tesly sa však chce od začiatku sústreďovať na cenovo dostupné "ľudové" modely.

​Značka GTG má k dispozícii dva prototypy, ten prvý testujú už dva roky. Jazdí na ňom sám zakladateľ Gheorghe. V meste už má najazdených viac ako osemtisíc kilometrov. Na projekte však pracujú už od roku 2014.

​Gheorghe podniká od roku 1991, pôvodne v textilnom priemysle, no ostatné roky šiel tento biznis pre veľmi lacný tovar z Číny veľmi dole a tak sa obzeral aj po iných možnostiach. Keďže si pri cestách svetom uvedomil, ako veľmi je planéta znečistená, rozhodol sa pomôcť krajšiemu zajtrajšku práve výrobou lacného a dostupného elektroauta.

Príde nový dizajn z Rumunska

Autá GTG vychádzajú z technického umu dvoch zakladateľov, no tvar navrhli v zahraničí. Meno druhého 48-ročného pána je Andi Ostroveanu. Sériové modely Oxygen Ozone dostanú nový dizajn vytvorený vo firme GTG.

Je zrejmé, že ide o drobné mestské autíčko, niečo ako u nás známy Matiz. Akumulátory majú mať technológiu Lead-Gel, teda oloveno-gélové. Sto kilometrová jazda mestom má stáť menej ako jedno euro. Maximálna rýchlosť autu vlastne veľmi jazdu mimo mesta ani neodporúča, má byť podľa verzie 55 až 65 kilometrov za hodinu.

Pozrite si tiež krátke video z testovania exkluzívneho BMW za viac ako 170-tisíc eur:

Základ pod sedemtisíc eur

Základný model by mal stáť menej ako 13 800 eur, na domácom trhu vďaka dotáciám dokonca menej ako 6 850 eur. Najlepšie vybavený model má mať potom cenovku 16-tisíc eur. Za príplatok bude k dispozícii aj klimatizácia, lepší špeciálny lak a vyššia maximálna rýchlosť.

Hala automobilky GTG má rozlohu 2600 metrov štvorcových a začať vyrábať chcú vo februári 2019. Spočiatku to má byť 200 áut mesačne, neskôr však viac než 10-krát viac, teda aj tritisíc áut mesačne. Neďaleko haly má byť tiež vlastná testovacia dráha. Pracujú už vraj aj na elektrickej mestskej dodávke s nosnosťou jednej tony.

Majiteľ tvrdí, že projekt má aktuálnu cenu 1,6 milióna eur. Z toho dotácia z Európskej únie je vo výške jedného milióna. Rozhovor s ním prináša magazín business-reviews v rámci kampane #Makeithappen. Venuje sa ľuďom, ktorí z eurofondov naozaj tvoria niečo hodnotné a prínosné pre verejnosť. Majú pripravených celkom 30 príbehov z rôznych oblastí podnikania.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 07:40