Novinka od českej Škody, model Karoq, skončil na štvrtom mieste s počtom bodov 58.netcarshow
StoryEditor

Česká Škoda nestíha vyrábať. Časť svojej produkcie presunie do Nemecka

27.04.2018, 10:10
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Česká značka patriaca do koncernu Volkswagen dlhodobo bojuje s vyťaženosťou svojich tovární.

"Kapacita našich závodov je úplne využitá. Teraz diskutujeme o forme, zvažujeme napríklad aj reštrukturalizáciu niektorých procesov v rámci tovární, časť produkcie navyše teraz budeme vyrábať v nemeckom Osnabrücku, kde už dnes lakujeme naše Fabie," cituje Maiera automobilový magazín Auto.cz.

Nová výroba Škody Auto v Nemecku však neznamená podľa českých zástupcov firmy presun výroby z Českej republiky. Server Novinky.cz už skôr uviedol, že sa v Osnabrücku budú okrem karosérie Fabie lakovať od konca roka tiež karosérie modelu Karoq.

Podľa Maiera potrebuje Škoda v Európe investovať do navýšenia kapacít výroby. Vedenie automobilky teraz zvažuje rôzne alternatívy. Jasno má byť v priebehu troch až štyroch mesiacov. "Nemožno vylúčiť ani investíciu do úplne nového závodu mimo Českej republiky," povedal tento rok začiatkom marca Bernhard Maier pre nemecký ekonomický denník Handelsblatt.

Nové kapacity možno podľa Maiera získať aj v koncerne Volkswagen. "Koncern Volkswagen disponuje podľa môjho názoru najinteligentnejším prepojením výrobných závodov v celom odbore a my tam niekoľko možností vidíme," povedal Maier pre nemecký denník.

"Ak budeme chcieť aj v budúcnosti v Česku rast, potrebujeme v našich závodoch maximálnu flexibilitu. Aktuálne pracujeme na hranici kapacity," vyhlásil šéf značky v rozhovore pre iDNES.cz koncom minulého roka.

Vlani sa objavili špekulácie, že Škoda Auto presunie z Česka do Nemecka výrobu nástupcu modelu Superb. Česká automobilka ani materský koncern Volkswagen vtedy špekulácie nepotvrdili ani nevyvrátili.

Vozidlá Škoda sa v súčasnosti vyrábajú v 15 výrobných závodoch, z toho tri sú v Českej republike (Mladá Boleslav, Kvasiny, Vrchlabí). Automobilka vyrába aj v Číne, Rusku, na Slovensku, Alžírsku a v Indii, väčšinou prostredníctvom koncernových partnerstiev a na Ukrajine a v Kazachstane v spolupráci s lokálnymi partnermi.

Zamestnáva celosvetovo vyše 35-tisíc ľudí a pôsobí na viac ako sto trhoch. "Počas siedmich rokov by sme chceli ich počet rozšíriť na 120. Tento rok v máji preto vstupujeme do Singapuru a ďalší rok zvažujeme vstup do Juhoafrickej republiky, ktorý však ešte nie je definitívne potvrdený," uviedol Maier.

​Najväčším aktuálnym trhom je pre Škodu Čína, kde predáva vyše 300-tisíc áut ročne. Autá pre tamojší trh vyrába značka v rámci joint-venture partnerstva v piatich závodoch. Do roku 2020 tam chce Škoda zdvojnásobiť predaje.

Značka teraz vsádza na vozidlá kategórie SUV. Tento týždeň predstavila nový mestský crossover určený iba pre čínsky trh. Model Kamiq je tretie SUV v čínskej ponuke automobilky.

01 - Modified: 2018-04-23 18:48:51 - Feat.: 0 - Title: Obľúbená Škoda Rapid ako ju poznáme skončí. Nahradiť by ju mal hatchback
01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 04 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
22. apríl 2024 23:35