StoryEditor

Tesla opäť zastavila výrobu. Bol to Muskov omyl, zradu vidí v robotoch

19.04.2018, 13:00
Výroba Tesly 3 opäť stojí. Elon Musk venuje všetok čas tomu, aby jeho automobilka na elektromobily konečne rozbehla produkciu na plný výkon.

V hlavách niektorých ekonómov sa rodia nápady na zdanenie robotov, ktorí berú ľuďom prácu. Priemysel 4.0, ako sa štvrtej priemyselnej revolúcii hovorí, výrobu digitalizuje a automatizuje.

Elon Musk prvýkrát priznal, že príliš dôveroval automatizácii pri montáži Modelu 3. "Áno, nadmerná automatizácia v Tesle bola chyba. Aby som bol presný, môj omyl. Ľudia sú podceňovaní," uviedol Musk na sociálnej sieti Twitter.

Musk neskôr v rozhovore pre televíziu CBS vyhlásil, že Tesla potrebuje viac ľudí pracujúcich vo výrobnom závode a že automatizácia spomalila výrobný proces Modelu 3. V továrni sa vraj vytvorila "bláznivá a zložitá sieť dopravných pásov", ktorú museli preorganizovať, keď sa ukázalo, že nefunguje.

​To je veľký obrat vo vyhláseniach muža, ktorý ešte vlani na jeseň básnil pred investormi o plne robotizovanej továrni. "Pridáme ďalšie roboty a zrýchlime výrobu," uvádzal a jeho fanúšikovia v ňom videli najväčšieho revolucionára vo výrobe automobilov po Henrym Fordovi.

Tesla v minulom roku kúpila spoločnosť Perbix, ktorá vyrába zariadenia na automatické továrne, čo malo automobilke umožniť výrobu viacerých komponentov vo vlastnej réžii. Musk to vtedy popisoval ako krok k tomu "postaviť stroj, ktorý vyrába stroje". "Konkurenčnou silou Tesly nebudú v dlhodobom horizonte automobily, bude to továreň," povedal.

Musk však dlhodobo vyzýva k opatrnosti vo vývoji robotiky a umelej inteligencie. Volá po regulácii, ktorá má zabrániť tomu, aby technológie "ohrozili ľudskú existenciu" a varuje pred "apokalypsou umelej inteligencie".

Musk ležiaci a spiaci

V rozhovore pre CBS ukázal zasadačku v továrni, kde spí na zemi v spacáku a vyhlásil, že nemá ani čas dôjsť sa domov osprchovať a je vo veľkom strese. "Vždy sa pohybujem tam, kde je najväčší problém v Tesle," povedal v novembri Musk.

Spoločnosť teraz dočasne prerušila montáž svojho prvotného Modelu 3, ktorý je prvým vozidlom automobilky určeným pre masový trh. Firma už dlhšiu dobu zápasí s problémami pri navýšení výroby svojho nového sedanu a tento rok musela prerušiť výrobu v kalifornskom závode vo Fremonte aj vo februári.

Tesla podľa internetového spravodajského serveru Buzzfeed informovala zamestnanca, že prerušenie výroby bude trvať štyri až päť dní. Zamestnanci si na túto dobu buď majú vybrať dovolenku, alebo dostanú neplatené voľno.

Automobilka pôvodne predpokladala, že do konca minulého roka bude schopná vyrobiť týždenne až päťtisíc vozidiel Modelu 3. Tento cieľ však musela už niekoľkokrát posunúť a teraz sa snaží navýšiť do konca druhého štvrťroka výrobu na 2500 vozidiel týždenne.

Tesla bude zisková

Musk rovnako koncom minulého týždňa oznámil, že Tesla bude zisková a bude mať pozitívny "cash flow" v treťom a štvrtom štvrťroku. Nebude teda potrebovať navýšiť investície. Avšak mnoho analytikov pochybuje o splnení tohto cieľa, ktorý závisí na rýchlom raste výroby Modelu 3.

Vo februári Tesla pozastavila výrobu sedanu na štyri dni s tým, že v tejto dobe sa uskutočnia plánované práce na prispôsobení zariadenia, aby sa zlepšila automatizácia a odstránili problémy. Varovala však, že ďalšie prestoje môžu prísť aj v budúcnosti.

Automobilky zvyčajne zastavujú alebo spomaľujú výrobu nových modelov, aby vyriešili problémy s výrobným systémom. Ale podľa niektorých analytikov Tesla skrátila testovanie výrobnej linky, aby sa dostala na trh rýchlejšie a práve to mohlo spôsobiť počiatočné výrobné problémy.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 09:10