StoryEditor

Škoda končí s praktickou pomôckou vo svojich autách. Čoskoro asi aj na Slovensku

13.04.2018, 11:00
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Česká mladoboleslavská automobilka je okrem iného známa aj svojimi "Simply Clever" riešeniami.

Automobilky ponúkajú množstvo prvkov výbavy, bez ktorých by sme síce dokázali existovať, no ak ich raz vyskúšame, radi ich začneme používať pravidelne.

Takou položkou je bezpochyby aj bezdrôtové nabíjanie v nových automobiloch. Phone Box, ako túto "vychytávku" Škoda nazýva, však čoskoro končí. Zatiaľ užitočná funkcia skončí v Británii, podobný proces však očakávame aj v ďalších krajinách. Prečo?

Iste sa vám stalo, že ste prišli do auta, váš mobilný telefón signalizoval tak päť percent kapacity batérie a vy ste nemali žiadnu nabíjačku. Auto však slúži aj ako zdroj energie, avšak bez nabíjačky ste za chvíľu úplne bez šťavy.

Škoda Auto

​Efektnejšou funkciou je teda zabudované bezdrôtové nabíjanie telefónov, ktoré nájdeme v mnohých modeloch rôznych značiek. Škoda ho predstavila ako súčasť Phone Box a prvé autá, ktoré ho dostali, boli obľúbená Octavia a Superb v roku 2016.

Neskôr sa k nim pridal aj SUV model Kodiaq a Karoq. Súčasťou funkcie Phone Box je aj takzvané zosilnenie signálu pre telefón pomocou externej antény.

Bezdrôtové nabíjanie pomocou indukcie funguje podľa štandardu Qi, teda musí túto službu podporovať aj váš telefón. Ak ju už má, stačí si telefón odložiť do priehradky (najčastejšie) pred radiacu páku a nechať telefón nabíjať. Škoda však túto užitočnú funkciu sťahuje z ponuky, a to dokonca z celého modelového portfólia.

Toto obmedzenie sa týka zatiaľ len trhu v Británii, očakávame však rozšírenie aj ku nám. U nás je zatiaľ funkcia na konfigurátore dostupná a napríklad pre Superb s výbavou Style stojí 301 eur.

Kedy sa táto zmena dotkne aj slovenského trhu zatiaľ nie je známe. Nepodarilo sa nám zatiaľ zistiť dôvod ukončenia položky v ponuke, či už dočasného, alebo trvalého.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 03 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 04 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 05 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 15:35