StoryEditor

Obrovské SUV modely z Ameriky nezmiznú. Chcú zrušiť nezmyselnú ekonormu

06.04.2018, 11:30
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
V Amerike sú rozšírené najmä veľké SUV modely či pickupy, ktoré v minulom roku tvorili takmer dva milióny z celkovo 17 miliónov predaných áut.

Za vlaňajší rok sa v Amerike predalo cez 17 miliónov nových áut, skoro dva milióny z toho tam dali dohromady tri nejpredávanejšie autá - Ford F-150, Chevrolet Silverado a RAM. To sú všetko plnotučné americké mamutie pickupy, s osemvalcom pod kapotou. A taký motor má podľa predstáv tvorcov amerických emisných noriem jazdiť za necelých päť litrov benzínu na sto kilometrov.

Že by tvorcovia ekonorem radi hlasovali aj o fyzikálnych zákonoch, to poznáme aj z Európy. V Amerike sa im postavil Donald Trump s pomocou agentúry pre dohľad nad ochranou životného prostredia (EPA). Tá teda zrušila emisné normy pripravené pre rok 2025, ktoré predpisovali výrobcom razantne znížiť spotrebu áut.

Automobilky už počítali so škrtmi v ponuke svojich modelov medzi veľkými SUV, pickupy a športovými vozidlami, podľa niektorých odhadov by sa však jednalo až o polovicu modelov v ponuke. A naopak, plánovali zaradiť viac elektromobilov, prípadne dieselov (ale tie s veľkou opatrnosťou, pripomeňme, že hon na čarodejnice v afére Dieselgate začal v USA).

Predpis, ktorý mal platiť pre modely ponúkané od roku 2022 a najneskôr v roku 2025, nariaďoval znížiť flotilovú spotrebu (priemer spotrieb všetkých predaných áut značky) na 54 míľ na galón, to pri prepočítaní na spotrebu, ako ju udávame my v Európe, robí 4, 63 litra na sto kilometrov. Pri jeho prekročení mali automobilky platiť vysoké pokuty. To sú hodnoty, na ktoré sa dnes tabuľkovo dostávajú európske maloobjemové diesele v autách veľkosti VW Golf. Lenže Amerika je zvyknutá na plnotučné terénne modely a poriadne veľké motory.

Tento predpis vošiel do platnosti na poslednú chvíľu na začiatku roka 2017 pod vedením administratívy Baracka Obamu. Donald Trump po svojom nástupe do Bieleho domu vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby bol zrušený.

Aktuálne americký prezident už v marci vyhlásil, že by pripravené normy ovplyvnili vývoj amerického autopriemyslu a zamestnanosti. Trump má navyše od vlaňajška vo vedení EPA svojho spojenca Scotta Pruitta, drsného právnika, ktorý nemá ekoaktivistov v láske a v minulosti ako prokurátor v Oklahome vytrvalo hnal práve EPA k súdu.

Pruitt teda začal konať. Prebehlo niekoľko rokovaní s kapitánmi amerických automobiliek, okrem iného so Sergiom Marchionne (FCA Fiat Chrysler) a Marry Barrovej (General Motors).

EPA a NHTSA (americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky) majú v nasledujúcich mesiacoch vypracovať nový návrh emisných limitov. "EPA zavedie národné štandardy, ktoré umožnia výrobcom vyrábať autá, ktoré ľudia chcú a môžu si ich dovoliť," okomentoval Pruitt. Jeho agentúra vo svojom rozhodnutí uviedla, že nariadenie stanovené v Obamovej administratíve "vyvoláva obavy súvisiace s bezpečnosťou automobilov a výsledkami vo významných dodatočných nákladoch na spotrebiteľov, najmä na spotrebiteľov s nízkymi príjmami."

Scott Pruitt už skôr označil Obamové limity spotreby za prehnané a nerealizovateľné. Nové rozhodnutie má byť aj začiatkom zjednocovania emisnej legislatívy všetkých štátov USA. Tým sa má obmedziť autonómia jednotlivých štátov vo tvorbe emisných predpisov.

Pruitt neskrýva, že nová politika mieri proti kalifornskej agentúre CARB (California Air Resources Board), ktorá sa "odtrhla z reťaze" a stanovovala ultraprísne limity, ktoré sú schopné splniť len elektromobily a hybridy (v Kalifornii sa ročne predajú zhruba dva milióny nových áut).

Rušiacu normu tvorila americká EPA práve podľa kalifornskej ekonormy. "Federalizmus neznamená, že jeden štát môže diktovať štandardy pre zvyšok krajiny," komentoval nedávno Pruitt. Automobilky teda teraz oslavujú. Vývoj zameraný na zníženie spotreby (a s ňou súvisiacich emisií) však pokračuje.

netcarshow (ilustračná snímka)

​Proti zrušeniu prísnej ekonormy sa už však ozývajú hlasy. "Čistejšie a efektívnejšie autá sú to, čo pomohlo automobilkám odraziť sa od hlbín recesie a bude kľúčom k celosvetovej konkurencieschopnosti Ameriky v nasledujúcich rokoch," povedal Fred Krupp, prezident fondu pre ochranu životného prostredia (Environmental Defense Fund).

Kalifornia sa však nevzdáva, spoločne s niekoľkými ďalšími štátmi vraj chystá ďalšie kroky. Proti zrušeniu normy sa vyjadril aj kalifornský guvernér Jerry Brown a rozhodnutie EPA označil za "cynické zneužitie moci, ktoré otravuje vzduch a ohrozí zdravie všetkých Američanov". Prezidentka CARB Mary Nicholsová už sa nechala počuť, že bude emisné štandardy ostro brániť.

Generálny prokurátor Kalifornia Xavier Becerra uviedol, že jeho tím rozhodnutie EPA preskúmava: "V prípade potreby sme pripravení podať žalobu na ochranu týchto štandardov a bojovať za naše ovzdušie," povedal. Zrušenie predpisu odsúdili tiež guvernéri Oregonu a Washingtonu, rovnako ako starostovia Los Angeles, Oaklande, San Francisca, Portlandu a Seattlu.

Edward J. Markey, demokratický senátor za Massachusetts povedal, že "Obamové" štandardy sú "technicky a ekonomicky dosiahnuteľné" a dodal, že použije všetky legislatívne nástroje na zablokovanie rozhodnutia EPA. Markey je členom Výboru pre životné prostredie a verejné práce a predsedom senátnej Klimatickej pracovné skupiny. Rušené štandardy podľa Markeya predpokladali, že do roku 2030 ušetrí USA takmer 2,5 milióna barelov ropy, čo je podľa agentúry AP zhruba objem ropy, ktorú Amerika dovezie z krajín OPEC.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 09:30