StoryEditor

Chytáky v cenníkoch? Aj takéto nelogické spojenia nájdete pri kúpe auta

14.03.2018, 10:00
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Existuje množstvo položiek, ktoré sa vo výbave vzájomne vylučujú. Preto povedať dnes na prémiové auto, že je v plnej výbave, je nezmysel.

Kupovali ste nové auto? Ak áno, iste ste si pri prechádzaní položiek za príplatok všimli niekoľko „nelogických“ spojení, ktoré výrobca na danú položku nakonfiguroval. Sú to chytáky v cenníkoch? Alebo je za tým vynútená podmienenosť?

Niektoré položky v cenníkoch sú nedostupné s inými, na tom nie je nič zaujímavé. Je logické, že príplatkový audio systém nebudete mať s tretím radom sedadiel alebo plnou dojazdovou rezervou. Ten priestor často potrebuje subwoofer. Niektoré športové sedadlá potom napríklad nemôžete dostať s ventiláciou, lebo to nie je konštrukčne možné.

Chceme poukázať na položky, ku ktorým vám však výrobca nanúti úplne nelogické spojenia. Nemusí to byť v každom modelovom roku (prvý rok výroby to nie je povinné, na druhý je a na tretí opäť nie), v každom modelovom rade, alebo u každého výrobcu. No niektoré anomálie skutočne existujú a možno ste sa s nimi aj skutočne v praxi stretli.

BMW

Zaujímavosti v cenníkoch

Napríklad Suv model BMW X3. Ak chcete adaptívny tempomat za nemalých 1 240 eur, budete si musieť kúpiť aj galvanizované ovládače v interiéri za ďalších 155 eur a automatickú trojzónovú klimatizáciu za 755 eur.

Čo to má spoločné? Napadla nám možnosť, že pre ovládanie adaptívneho tempomatu na volante a ovládanie klimatizácie vyrábajú zatiaľ len tieto galvanizované ovládače, a tak vám ich výrobca nanúti. A keďže spolu s galvanizovanými tlačidlami si musíte kúpiť aj trojzónovú klimatizáciu, nákup adaptívneho tempomatu sa "trochu" predraží. Možno v budúcom modelovom roku už táto podmienka nebude, dnes však áno, a tak výrobca zarobí viac, či chcete alebo nie.

Ďalšou zaujímavosťou je napríklad nutnosť príplatku za položku „predpríprava pre Garmin“ so sumou 300 eur, ak si vyberiete navigáciu Garmin Map Pilot do Mercedesu E za 600 eur. Z akého dôvodu existuje samotná položka „Predpríprava pre Garmin“, ak si pre navigáciu musíte kúpiť ešte samotnú položku Garmin Map Pilot?

Mercedes-Benz

​V minulosti sme poznali napríklad položku „Predpríprava pre autorádio“, ktorá vo väčšine prípadov obsahovala kabeláž a reproduktory s anténou. Stačilo tak dokúpiť autorádio a počúvať. Ako si však v súčasnosti bežný užívateľ z položky „Predpríprava pre Garmin“ spraví v domácich podmienkach plnohodnotnú navigáciu, si nevieme predstaviť.

Pri konfigurovaní auta cez online konfigurátor si dajte pozor. Mnoho z nich je nastavených tak, že vám schválne podsunú práve tie drahšie riešenia automaticky, aj keď je možnosť mať daný prvok aj bez ďalších, ktoré nechcete, nepotrebujete a hlavne nemusíte zaplatiť.

Japonský výrobca Mazda je v jednom ohľade tiež špecifický. Môžete si nakonfigurovať hocijakú verziu, no aj tá najvybavenejšia Mazda 6 vo výbave Revolution Top stále neponúkne navigačný systém.

Zatiaľ čo konkurencia ponúka navigáciu už od strednej výbavy sériovo, prípadne v najvyššej je to skoro vždy, Mazda si nechá za navigačný systém stále zaplatiť 500 eur navyše. Nie je to veľa, ale ak máte už v sérii také prvky, ako farebný head-up displej, kožené čalúnenie alebo prémiový audio systém Bose, prečo sa tam nezmestil aj navigačný systém?

To, našťastie, s modernizovanou Mazdou 6 už platiť nebude a nielen najvyššia výbava, ale dokonca všetky "šestky" budú mať navigáciu bez príplatku a dokonca bude konečne možné kombinovať najvýkonnejšie motory s nižšou úrovňou výbavy, na čo sa tešia mnohí fanúšikovia značky.

Online konfigurátor má pomôcť zarobiť

Zaujímavým faktom je tiež konfigurátor, ktorý vám pri povinnosti spojenia s iným príplatkovým prvkom automaticky zvolí ten drahší, ktorý si musíte následne ručne odkliknúť na ten lacnejší.

Špecialistom na toto je BMW s jeho líniami Sport Line, Luxury Line alebo M Sportpaket. Konfigurátor po odkliknutí niektorej línie s radosťou navrhne drahšie kolesá, lepšiu kožu, alebo drahšie interiérové lišty.

Niekedy si to zákazník vôbec nemusí uvedomiť a predajca mu to môže taktne zamlčať. Takýchto položiek je v automobilovom svete naozaj veľké množstvo.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 04:23