StoryEditor

Škoda vstupuje do slovenského motoršportu. S touto extrémnou Fabiou

28.02.2018, 15:00
Pretekársky tím ŠKODA Slovakia Motorsport sa v aktuálnej sezóne zúčastní celého seriálu rally Majstrovstiev Slovenskej republiky

Spoločnosť Škoda Auto Slovensko, ako importér značky osobných automobilov, štartuje s novou pretekárskou sezónou podporu motoršportu na Slovensku.

Vďaka spolupráci s výrobcom a továrenským tímom Škoda Motorsport z Mladej Boleslavi a s úspešným slovenským tímom Styllex motorsport tak vznikol nový pretekársky tém Škoda Slovakia Motorsport.

„Som veľmi rád, že ŠKODA AUTO Slovensko ako dlhoročný, silný partner slovenského hokeja a cyklistiky otvára nový pilier svojich sponzorských aktivít. Vzhľadom na históriu našej značky, ako aj na aktuálne úspechy v medzinárodnom motoršporte, považujeme podporu slovenského motoršportu za logický krok. Som presvedčený, že spojenie najlepšieho súťažného špeciálu vo svojej kategórii a talentovaného jazdca Martina Kočiho v tíme ŠKODA Slovakia Motorsport nám prinesie nejedno víťazstvo a na konci roka budeme spoločne oslavovať úspešnú premiérovú sezónu. Ako líder slovenského automobilového trhu máme tie najvyššie ambície,“ povedal Marek Růžička, konateľ spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

Do pretekárskeho špeciálu sa teda posadí a zabojuje o víťazstvo mladý slovenský jazdec Martin Koči, ktorý pochádza zo známej motoristickej rodiny, ktorá sa venuje motoršportu už od roku 1983.

Posádka, ktorú budú tvoriť Koči a Mozner ml., bude v tejto sezóne bojovať o titul Majstra Slovenska v rally. Fanúšikovia ich budú môcť vidieť v akcii už 13.-14. apríla na Rally Prešov, následne na pretekoch seriálu MSR v rally 2018: 25.–26. mája Rallye Tatry, 15.–16. júna Rally Hustopeče, 13.–14. júla Rally Lubeník, 31. augusta – 1. septembra Rally Trebišov a záverečným podujatím bude Rally Košice, ktoré sa uskutoční 19.–21. októbra.

Martin Koči so spolujazdcom Filipom Schovánkom budú zároveň súťažiť aj na vybraných podujatiach juniorských Majstrovstiev Európy kategórie U28. Nielen Koči, ale tiež samotná Škoda má s pretekaním bohaté skúsenosti.

Pred viac ako sto rokmi nastúpil na diaľkové preteky Paríž-Berlín prvý motocykel Laurin & Klement, riadený pretekárom Narcisom Podsedníčkom.

​Dvojkolesová tradícia štartujúca v roku 1901 pokračovala v 70-tych a 80-tych rokoch 20.storočia víťaznými sériami na automobilových okruhoch a v rally. Najúspešnejšia je však súčasnosť, ktorú od svojej homologizácie federáciou FIA v roku 2015 Škoda Motorsport zaznamenáva so špeciálnym pretekárskym automobilom Fabia R5.

Táto agresívna Fabia patrí dnes medzi najúspešnejšie automobily svojej kategórie, pričom drží niekoľko titulov. V minulom roku to bolo až 14 súťažných tímov, jazdiacich na výkonnej Fabii R5.

Aktuálne bolo predaných, či už súkromným tímom alebo importérom, viac ako 170 kusov tohto špeciálu. Je pripravený na súťaže podľa predpisov FIA a jeho cena štartuje na sume 189-tisíc eur bez DPH.

HN/Radoslav Petrík

Fabia R5 pod kapotou skrýva 1,6-litrový benzínový motor s výkonom 205 kW a krútiaci moment má hodnotu 420 Nm. Disponuje tiež pohonom všetkých štyroch kolies a agregát je spojený s päťstupňovou sekvenčnou prevodovkou. Osadený je nastaviteľný podvozok so zavesením MacPherson vpredu aj vzadu a hmotnosť je podľa regule 1230 kilogramov.

​Samozrejme, nechýba ochranný rám, upravená karoséria, mechanické diferencily vpredu a vzadu či palivová nádrž s objemom 82,5 litra.

„Škoda Fabia R5 je presné a precízne profesionálne súťažné vozidlo, s okamžitým nástupom výkonu vždy, keď to jazdec potrebuje. Je veľmi spoľahlivé a citeľne postavené na najlepšiu športovú výkonnosť,“ charakterizoval svoj súťažný automobil Martin Koči, jazdec nového tímu Škoda Slovakia Motorsport.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 12:50