Reuters
StoryEditor

Ktorá automobilka je naozaj najväčšia na svete? Každý to počíta inak

15.02.2018, 13:15
Autor:
ČTKČTKfdvfdv

Je to nemecká Volkswagen Group, ktorá zosadila Toyotu z prvého miesta v roku 2016? Alebo jeden z novších konglomerátov, ktorý zahŕňa niekoľko automobilových spoločností?

Možno sa prebojoval späť americký titán General Motors. A odpoveď: všetko závisí na tom, čo výrobcovia zahŕňajú do globálnych údajov o predajoch. A rozhodne to, ako definujú autá, píše BBC.

Tento rok sa titulu jednotky dožaduje nový hráč, aliancia Renault-Nissan-Mitsubishi. Japonsko-francúzska skupina kúpila v roku 2016 Mitsubishi a vlani v septembri prijala súčasné meno. Tvorí ju desať značiek, ako Dacia, Datsun, Infiniti, Renault Samsung Motors, Lada a samozrejme trojica, ktorá dala aliancii meno.

Firma uvádza, že dohromady predala v minulom roku 10,61 milióna osobných a ľahkých úžitkových áut a stala sa celosvetovo automobilovou skupinou číslo jedna. Ale to je trochu mätúce. Prečo? Pretože Volkswagen uviedol, že predal vlani 10,74 milióna vozidiel. A niektorí tvrdia, že podľa týchto čísel by mal byť vymenovaný najväčším zo všetkých, druhý rok po sebe.

"Určenie toho, kto je jednotkou v celosvetovom predaji áut, závisí na tom, aký druh hodnotenia chcete," uvádza automobilová analytička z BMI Research Anna-Marie Baisdenová. Niektoré médiá umiestnili alianciu Renault-Nissan-Mitsubishi na pozíciu najväčšieho predajcu ľahkých vozidiel za rok 2017 a Volkswagen na druhé miesto. Tí však odpočítali tzv. ťažké vozidlá ako veľké nákladné autá a autobusy značiek MAN a Scania, ktoré do skupiny Volkswagen tiež patria.

Nemecký koncern tieto vozidlá do svojich čísel zahŕňa, takže médiá, ktoré vzali celkové údaje, oznámili, že Volkswagen si udržal pozíciu jednotky pred alianciou Renault-Nissan-Mitsubishi. Aby boli zmätky ešte väčšie, automobilky a krajiny majú rôzne definície pre ľahké a ťažké vozidlá. Obľúbené SUV, teda športovo úžitkové autá, sú ľahké, nákladné, alebo osobné vozidlá? To záleží na tom, akú značku riadite.

"SUV sa stali veľmi populárnymi, takže mnohé sú v zásade rovnaké ako normálne autá," uvádza Derryn Wong, šéfredaktor magazínu CarBuyer. V USA sú však niektoré SUV započítavané medzi ľahké nákladné vozidlá. V Singapure, Malajzii a Thajsku je Toyota Hilux pickup truck ľahký komerčný automobil, zatiaľ čo Toyota Fortuner, ktorá využíva rovnakú platformu a vyzerá podobne, je považovaná za osobné SUV.

​Ďalej napríklad dodávka je takmer vždy považovaná za komerčné vozidlo, okrem minidodávok, ako je Toyota Sienna, ktorá má miesto až pre osem ľudí. Medzi ľahké nákladné vozidlá sa radia aj pickupy ako Chevrolet Silverado, bez ohľadu na to, či sú určené pre podnikanie, alebo súkromnú prepravu. Nie každá automobilová značka jasne vymedzuje osobné a ľahké nákladné vozidlá a nie každá značka zverejnila celkový rozpis predaja za rok 2017.

Takže aká je odpoveď? "Odstránením ťažkých nákladných áut a autobusov z predajných čísel môžeme porovnať iba trh s ľahkými nákladnými vozidlami," uvádza Baisdenová. To by pravdepodobne malo byť dôležitejšie pre priemerného spotrebiteľa a podľa tohto hodnotenia je najvyššie aliancia Renault-Nissan-Mitsubishi.

Ak sa však zahrnú všetky značky v skupine a všetky typy predaných áut, bude to výhoda pre skupiny ako Volkswagen, ktorá má všetko od malých hatchbackov cez prémiové vozidlá Porsche po veľké nákladné vozidlá značky MAN.

A potom sú tu ešte údaje od medzinárodnej organizácie výrobcov automobilov OICA, ktorá je jednou z najlepších na určenie poradia predajcov áut. Tá zahŕňa do údajov osobné autá, ľahké komerčné vozidlá, minibusy, nákladné autá a autobusy. OICA však zatiaľ svoje hodnotenie za rok 2017 nezverejnila.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 22:43