BMW
StoryEditor

BMW postaví v Česku skúšobné centrum pre samojazdiace autá. Bude prvé vo východnej Európe

15.12.2017, 11:30
Autor:
ČTKČTK
Nemecká automobilka BMW začne pri Sokolove, neďaleko hraničného prechodu Svatý Kříž / Waldsassen, stavať svoje hlavné skúšobné centrum pre autonómne vozidlá.

Do polygónu a ďalších objektov na ploche 500 hektárov investuje asi 200 miliónov eur. Uviedli to zástupcovia spoločnosti na dnešnej tlačovej konferencii.

Nové skúšobné stredisko, ktoré poskytne prácu niekoľkým stovkám zamestnancov, BMW Group sprevádzkuje začiatkom budúceho desaťročia, približne v roku 2022. Pozemky v miestach Veľkej podkrušnohorskej výsypky BMW odkúpila od Sokolovskej uhoľnej. Celkom firma vyberala z viac ako 80 lokalít.

Existujúce vývojové centrá v Aschheimu neďaleko Mníchova, v Miramas (Francúzsko) a v Arjeplogu (Švédsko) už nemajú podľa firmy dostatočné kapacity pre splnenie požiadaviek na testovanie. Polygón bude približne dve a pol hodiny jazdy autom od hlavného výskumného a vývojového centra FIZ (Forschungs und Innovationszentrum) spoločnosti v Mníchove.

"V plánovanom vývojovom centre v Sokolove budeme pokračovať napríklad v zdokonaľovaní v revolučných oblastiach, akými sú elektromobilita, digitalizácia, autonómne riadenie, rovnako ako asistenčné systémy. V Sokolove sme našli ideálne podmienky a lokáciu pre testovanie vozidiel. Otvorenie prvého vývojového centra vo východnej Európe vytvorí nové možnosti a súčasne bude míľnikom v histórii našej spoločnosti," uviedol viceprezident BMW Herbert Grebenc. BMW podľa neho plánuje, že v roku 2021 predstaví svoj prvý takmer alebo úplne samojazdiaci sériový model.

​Polygón sa bude skladať z dvoch oválov. Väčší má mať približne šesť kilometrov a bude slúžiť pre záťažové jazdné testy vozidiel, v menšom vnútornom sa budú testovať riadiace systémy pre autonómne vozidlá. Karlovarský kraj by mal zabezpečiť vybudovanie príjazdovej komunikácie, nabíjacie stanice pre elektromobily a parkovisko pri areáli.

"V súvislosti s oznámením investície spoločnosti BMW v Karlovarskom kraji do vybudovania skúšobného centra pre nové automobilové technológie sa pripravuje spoločná Deklarácia o spolupráci medzi vládou ČR a spoločnosťou BMW Group. Vláda sa návrhom tejto deklarácie po odbornej stránke bude zaoberať v najbližšom období," uviedol minister priemyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Uviedol tiež, že projektov na budovanie testovacích centier pre moderné autá je viac, ale žiadny nie je tak ďaleko, ako ten BMW. O vybudovanie testovacieho centra pre autonómne vozidlá, ktoré by však vlastnil štát, hovoril na začiatku tohto roka minister dopravy Dan Ťok (ANO).

"Náš región patrí k trom štrukturálne postihnutým krajom v republike, chýba tu výskum, vývoj a inovácie, stretávame sa s chýbajúcimi pracovnými miestami, navyše Sokolov prejde v budúcnosti postupným útlmom ťažby a ľudia budú hľadať nové uplatnenie," podotkla hajtmanka Karlovarského kraja Jana Vildumetzová. BMW v centre zamestná okrem iného technických inžinierov a počítačových expertov.

Spoločnosť je na českom trhu zastúpená priamo ako importér od roku 2006. Predajná sieť BMW Group v Českej republike tvorí 25 predajných miest. Za prvých desať mesiacov roka 2017 predala na českom trhu 6985 vozidiel značiek BMW a Mini, čo predstavuje medziročný rast o 18 percent.

Škoda Auto, ktorá systém riadenia nahradzujúci vodiča taktiež vyvíja, napríklad využíva vlastný testovací okruh pri Mladej Boleslavi a využíva aj infraštruktúru materského Volkswagenu v nemeckom Wolfsburgu.

01 - Modified: 2022-04-19 11:54:22 - Feat.: - Title: Šéf automobilky BMW varuje pred výlučnou orientáciou na elektromobilitu 02 - Modified: 2022-04-13 10:44:55 - Feat.: - Title: BMW zmodernizovalo svojho kráľa medzi SUV. Prezrádza toho viac, než sa môže zdať 03 - Modified: 2022-04-01 08:02:05 - Feat.: - Title: BMW predstavilo elektrický unikát pre Čínu. Predĺženú “trojku” však u nás nečakajte 04 - Modified: 2022-03-23 07:37:58 - Feat.: - Title: Očakávaná novinka BMW je na Slovensku. Dokonale prekvapuje jazdou i cenou 05 - Modified: 2022-02-25 11:09:01 - Feat.: - Title: Rodinný diesel i čistokrvný zábavný benzín. Ochutnali sme dvojicu horúcich noviniek od BMW
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 03:40