StoryEditor

Závidia nám náš úspech a berú nám Superb, hovorí šéf odborov Škody o Volkswagene

23.11.2017, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Podľa odborového predáka najväčšej českej automobilky je to už jasné. Škoda príde o Superb.

Vlajková loď firmy s okrídleným šípom v znaku sa bude vyrábať v Nemecku. Povedal to Jaroslav Povšík, šéf odborov, ktoré v poslednej dobe vedú tvrdý boj o mzdy a smeny.

"Na zhromaždení v nemeckom Emdene tvrdili, že nám zoberú Superb a nechcú, aby sme vyrábali elektromobily. Rokovať sa o tom bude teraz. V podkladoch je v závode v Emdene napísané, že sa tam bude vyrábať rodina Passatov. Nie Passat, ale rodina Passatov," (sem patrí aj Superb) uviedol Povšík v rozhovore pre české Hospodárske noviny.

Za hotovú vec označuje, aj napriek opačným tvrdeniam českej automobilky, ktorá patrí do koncernu Volkswagen. Presunúť do Nemecka sa má výroba novej generácie Škody Superb.

​​Podľa Povšíka by strata jedného modelu nemala mať vplyv na počet pracovných miest, bojí sa však o budúcnosť firmy. Šéf koncernových oddelení Bernd Osterloh v utorok v tom istom liste ubezpečil, že odborárom VW nie je nič známe o úvahách o odňatí časti výroby českej automobilky.

Špekulácie o premiestnení výroby z Českej republiky do Nemecka vyvrcholili v októbri. Pokiaľ ide o elektromobily, Škoda Auto minulý týždeň uviedla, že od roku 2020 v Mladej Boleslavi bude vyrábať vozidlá s čisto elektrickou pohonnou jednotkou.

Mladoboleslavskí odborníci teraz vyjednávajú o nových kolektívnych zmluvách. Povšík už predtým spomenul, že chcú dohodnúť dvojciferný nárast miezd, tiež budú bojovať za organizáciu smien pracovného týždňa.

Povšík v liste poznamenal, že hodinová mzda v Emdene je takmer 50 eur, v Škode štyrikrát menej. Preto se nebojí o zamestnanosť. "Nám sa kvôli našim mzdám vždy nejaká práca ujde. Superb je však naša vlajková loď," zdôrazňuje. Podľa neho nevychádza spoločnosť Volkswagen Škode v ústrety a najmodernejšia technika sa dostáva do škodoviek až oneskorene alebo vôbec.

"Závidia nám úspech. Vravia, že sme kanibali, aj keď len plníme úlohy, ktoré nám dali. Vyrobili sme Karoq a Kodiaq a teraz im vadí, že im konkurujú. Dostávame úlohy ako popoluška, ponoríme sa za prsteň do oceánu. Ak ich splníme, tak sa sťažujú," uzavrel Povšík.

Samotná Škoda ale presun výroby nástupcu modelu Superb, ktorý by mal prísť na trh po roku 2020, neočakáva. "Pre značku Škoda nie sú momentálne predpokladané žiadne zmeny," povedal hovorca automobilky Zdeněk Štěpánek.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 22:26