UAZ
StoryEditor

Ruský UAZ bude predávať autá už aj za biocoiny kryté zeleninou

02.09.2017, 12:00
Autor:
ČTKČTKfdvfdv
Nový model terénneho automobilu z ruskej automobilky UAZ bude možné kúpiť za virtuálnu menu biocoin, „ krytú bioovocím a biozeleninou“, vypestovanou v ruskom poľnohospodárstve.

Nový pickup UAZ Profi je totiž určený predovšetkým farmárom a roľníkom. O predaji vozidla aj za virtuálnu menu informoval sám výrobca.

„UAZ je prvý ruský výrobca, ktorý ponúka nový automobil za virtuálnu menu“, prehlásil riaditeľ automobilky Vadim Švecov a dodal, že za auto by malo byť možné zaplatiť biocoinami od jesene.

Biocoiny vymyslel Boris Akimov, zakladateľ obchodného reťazca LavkaLavka. Z hľadiska ruských zákonov ide vlastne o zákaznícku kartu, ktorá pripisuje biocoiny ako vernostné body.

Farmár za svoje produkty dostane od reťazca biocouny, za ktoré si vie kúpiť auto, ktoré odvezie aj jeden a pol tony nákladu. Rovnaký automobil si však za biocoiny budú môcť kúpiť podľa Akimova aj zákazníci, a to nie len obchodu LavkaLavka, pretože virtuálnu menu podľa neho už používajú desiatky podnikov a ďalej sa šíri. Čoskoro vraj má nastúpiť aj  na burzu. Naplno sa majú platby v biocoinoch rozbehnúť od novembra.

„Vozidlá UAZ sú najlepší kamaráti ruského polnohospodárstva, hlavne neveľkých firiem,“ tvrdí Akimov podľa automobilky. Taktiež dodáva, že súčasný UAZ je aj auto do mesta, zvlášť keď má obyvateľ mesta aj chalupu na dedine.

V niekdajšom komunistickom Československu používali terénne autá UAZ predovšetkým vojaci. Súčasná armáda vtedajšie sovietske autá nahradila vozidlami vyrábanými predovšetkým v západnej Európe. Svetový trh virtuálnych mien dosahuje podľa odhadov ekvivalent 160 miliárd dolárov.

Značný podiel pripadá na bitcoin, ktorý vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako predná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softwarom naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom.

Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol akokoľvek ovládať, teda ani vlády či centrálne banky.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 16:43