Škoda Enyaq iV patrí medzi mimoriadne obľúbené elektromobily, avšak na sekundárnom trhu sa na čelo rebríčka nedostala.FOTO: Netcarshow.com
StoryEditor

Predaje jazdených elektromobilov rekordne narástli. Tieto patria medzi najobľúbenejšie

21.07.2023, 11:24
Autor:
rperpe
  • Elektromobily sa stávajú čoraz väčšou súčasťou životov motoristov a to nielen v podobe nových áut, ale aj tých jazdených.
  • Počet predaných jazdeniek, či už hybridných alebo plne elektrických, totiž medziročne výrazne stúpol.
  • Ktoré jazdené e-modely si obľúbili za prvých šesť mesiacov roka 2023 Slováci najviac?

Jazdené automobily predstavujú lákavú voľbu pre tých, ktorí chcú dostať za svoje financie viac než u nového modelu od dílera (vyššie výbavy, výkonnejší motor, vyšší segment a podobne), no zároveň im nevadí fakt, že nebudú prvým majiteľom takýchto vozidiel. Nemusí ísť pritom len o kúsky s nejasným pôvodom, „zahmlenou“ históriou či niekoľkými stovkami tisíc najazdených kilometrov na počítadle vzdialenosti.

K dispozícii sú v prípade súkromných inzercií alebo v predajniach autobazárov aj autá s iba niekoľkými desiatkami kilometrov a prakticky sú ako nové. Môže ísť aj o predvádzacie modely od predajcov, autá z firiem alebo jednoducho vozidlá, ktoré ich majitelia po pár desiatkach kilometrov vyradili zo svojej garáže z najrôznejších dôvodov. A hoci nákup v bazáre nemusí byť zárukou bezpečného zaobstarania si auta, je tu šanca na podvody nižšia, než u náhodného predávajúceho na internete.

Najpredávanejšie elektromobily v sieti autocentier AAA AUTO a Mototechna a prvých šesť mesiacov roku 2023:

S rozrastajúcim sa podielom elektrifikovaných alebo plne elektrických vozidiel na trhu sa tieto modely začínajú čoraz viac dostávať aj na takzvaný sekundárny trh, teda do autobazárov alebo na rôzne internetové inzertné portály. A pre motoristov predstavujú, zdá sa, voľbu so zvyšujúcou sa popularitou. Dokazujú to i dáta skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Spoločnosť totiž predala za prvých šesť mesiacov tohto roka až trojnásobný počet elektrických vozidiel ako za rovnaké obdobie v minulom roku, čo svedčí o stúpajúcom trende i záujme zákazníkov a ide zároveň rekordný nárast predajov batériových ojazdených vozidiel. Najviac elektromobilov sa síce predalo v Českej republike, avšak na druhom mieste figuruje práve Slovensko a tretie miesto v počte predajov patrí Poľsku.

image

Toto je 10 zaujímavých európskych áut do päťtisíc eur, ktoré už len tak nestretnete

Slovenský trh momentálne ponúka takmer dvetisíc plne elektrických vozidiel a takmer štyritisíc hybridných automobilov, ktoré môžu byť vítanou možnosťou ako postupne prechádzať od čisto spaľovacích áut k tým plne batériovým. Záujem o oba typy áut pritom podľa informácií spoločnosti stále rastie.

„Aj vďaka razantne zvýšeným predajom elektrických vozidiel v porovnaní s minulým rokom môžeme vidieť, že ľudia začali oveľa viac vnímať nastupujúcu elektromobilitu. Neustále rozširujeme ponuku týchto vozidiel v našich autocentrách a taktiež školíme tím pracovníkov tak, aby bol schopný poskytovať zákazníkom všetky potrebné informácie k veľkému množstvu modelov, ktoré ponúkame,“ informuje Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ a člen predstavenstva spoločnosti AURES Holdings.

image

Najponúkanejšie elektromobily na slovenskom a českom trhu za prvých šesť mesiacov roku 2022 vs 2023

FOTO: Aures Holdings

Priemerný vek batériových áut sa na Slovensku drží na hranici troch rokov, s nájazdom okolo 50-tisíc kilometrov, čo rozhodne nie je veľa. V tomto roku si zákazníci najčastejšie kupovali elektromobily v bielej (37 percent), strieborno-šedej (25 percent) a čiernej (18 percent) farbe, čo svedčí o pomerne konzervatívnom štýle kupujúcich.

01 - Modified: 2023-07-20 10:35:00 - Feat.: 1 - Title: Toto je 10 zaujímavých európskych áut do päťtisíc eur, ktoré už len tak nestretnete 02 - Modified: 2023-07-19 12:40:00 - Feat.: 1 - Title: Takto majú vyzerať novinky Škody: značka odhaľuje novú Scalu i Kamiq na snímkach 03 - Modified: 2023-07-19 09:35:00 - Feat.: 1 - Title: S predchodcom nemá takmer nič spoločné. Hyundai Santa Fe bude radikálne odlišný 04 - Modified: 2023-07-18 13:00:00 - Feat.: 1 - Title: Najväčšia Kia získala slovenské ceny. Značka sa nebojí vypýtať si priam prémiovú sumu
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 08:33