Umývanie auta by sme nemali podceňovať. A to nielen z pohľadu pravidelnosti, ale taktiež správneho prevedenia. Spôsobiť môžete viac škôd ako úžitku.FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Ako správne umývať auto? Stačí málo a karosériu si môžete celkom draho poškodiť

11.04.2023, 14:14
  • Jarná údržba vozidla by mala zahŕňať oveľa viac úloh, než len výmenu zimných pneumatík za tie letné. 
  • Motoristi by sa mali zamerať na kontrolu auta, prevádzkových kvapalín, ale taktiež aj na dôkladnú a hĺbkovú očistu auta.
  • Ideálnou voľbou sú samoobslužné bezkontaktné boxy, automatické linky by sme volili len v núdzi. Ako však správne postupovať a minimalizovať riziko škrabancov aj pri ručnom umývaní?

Teplejšie jarné počasie, ktoré má v nadchádzajúcom týždni vystriedať mrazivé i veterné dni, začne mnohých lákať k prezúvaniu vozidiel na letné pneumatiky i celkovej údržbe áut. Kedy je najvhodnejší čas na výmenu zimných plášťov za letné sme už rozoberali v nedávnom článku, kto sa v tom času už unáhlil a jazdil na letných pneumatikách, pravdepodobne ho dynamicky sa meniace počasie s často tiež mrazivými teplotami a snežením vytrestalo.

Zdá sa, že s uvažovaním nad výmenou obutia na vozidle sa už pomaly môže začať. Prezutie by však nemala byť jediná činnosť, ktorú v rámci jarnej údržby svojmu štvorkolesovému spoločníkovi doprajete. Vyhnúť by sa motoristi totiž nemali ani dôkladnej očiste a hoci zásadná snehová nádielka sa ani túto zimu v nižších oblastiach príliš nekonala, vlhkosť, špina a posypová soľ dokážu i tak poriadne potrápiť karosérie áut. Najmä z dlhodobého hľadiska.

Ako správne umývať auto po zime? Minimalizujte riziko poškodenia karosérie zlou technikou:

Neraďte sa preto k tým majiteľom a vodičom, ktorí zanedbávajú dôležitosť udržiavania čistoty vozidla mimo letnej sezóny. Moderné novšie vozidlá už majú ochranu proti korózii na najčastejšie postihnutých miestach veľmi dobrú a zároveň i spôsob či kvalita lakovania je u nových áut podstatne lepšia, než tomu bolo v minulosti.

Nie každý si však môže dovoliť nové alebo iba pár rokov staré auto. Aj starším kúskom teda doprajte starostlivosť, ochrana voči agresívnej soli u nich nemusí byť práve dokonalá a veľkú úlohu tiež zohráva samotný stav karosérie. Ak totiž dôjde k poškodeniu lakovania na neplastových dieloch (ťukance z parkoviska na dverách, blatníkoch a podobne), výsledkom v spojení s vlhkosťou, špinou a soľou môže byť ideálny kokteil na rozvinutie korózie.

Dbajte preto na dôkladnú očistu nielen v lete, ale aj v zimnom a jarnom období. Dôležité je tiež ovládať správny postup umývania, ten nájdete v galérii vyššie. V opačnom prípade vzniknú škrabance, ktorých sa zbavíte iba finančne nákladným preleštením. 

Ideálnym krokom je ešte pred začiatkom zimnej sezóny vozidlo dokonale vyčistiť a dopriať mu ochranu v podobe vosku alebo keramickej ochrany. To do veľkej miery zabráni poškodeniu karosérie vplyvom poveternostných podmienok a zároveň zaistí, že sa špina z vozidla bude odstraňovať jednoduchšie. Na jar, teda v týchto dňoch, je potom vhodné dôkladne auto vyčistiť zvonku i zvnútra, ideálne ručne a do detailov.

Nezabudnite ani na podvozok, kolesá, prahy dverí, rôzne záhyby či motorový priestor (ak si netrúfate, zverte auto do rúk profesionálov). Automatickým linkám, napríklad na benzínových staniciach, by sme sa snažili vyhnúť a volili ich iba v prípade časovej tiesne či netrúfnutia si na dôkladné ručné umývanie v samoobslužných boxoch. V automatických linkách hrozí totiž poškodenie karosérie rotačnými kefami a to najmä z dôvodu, že u mnohých nemáte istotu, že je ich údržba skutočne správne a pravidelne zaistená. 

01 - Modified: 2023-04-06 09:36:25 - Feat.: 1 - Title: Škoda zvoláva do servisov vyše pol milióna áut. Ešte vyšší počet ohlásilo i prémiové Audi 02 - Modified: 2023-04-04 10:03:08 - Feat.: 1 - Title: Revolučné riešenie z Česka? Vedci vyvíjajú materiál, ktorý zabráni poľadovici na mostoch 03 - Modified: 2023-04-03 12:39:04 - Feat.: 1 - Title: Silný vietor dokáže rozhodiť i skúseného vodiča. Toto sú základy pre bezpečnú jazdu 04 - Modified: 2023-03-31 20:25:37 - Feat.: 1 - Title: Nové auto za 10-tisíc eur je utópia. Aké máte možnosti, ak chcete lacné vozidlo bez návštevy bázarov? 05 - Modified: 2023-03-28 09:35:00 - Feat.: 1 - Title: Hroziť môže vážne poškodenie automobilu. Spoznáte významy kľúčových kontroliek? 06 - Modified: 2023-03-21 10:27:45 - Feat.: 1 - Title: S prezúvaním auta sa neunáhlite. Kedy je vhodná doba a ako skladovať pneumatiky?
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Otázky, ktoré musia zvládať začiatočníci v autoškole. Pri niektorých zaváhajú i „profíci“ 02 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 03 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 04 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 05 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 21:58