Škoda Octavia štvrtej generácie (facelift)FOTO: Škoda Auto
StoryEditor

Škoda odhaľuje vylepšenú Octaviu. Dizajnom nadviaže na kontroverzného predchodcu​

07.02.2024, 14:15
  • Škoda naplánovala na 14. februára 2024 premiéru kompletného radu modernizovanej Octavie štvrtej generácie.
  • Ponuka českého bestselleru bude opäť zahŕňať varianty liftback a combi, no taktiež verzie Sportline a RS.
  • Zverejnené skice približujú, ako sa vylepšená Octavia zmení. Svetlami nadviaže na predchodcu.

Mnohí si určite spomínajú na modernizovanú Škodu Octavia tretej generácie, ktorá prišla s pomerne výraznou zmenou, rozdeľujúcou názory fanúšikov i všeobecne verejnosti na dva tábory. Na tých, ktorým sa zmena dizajnu páči a na tých, ktorí nad ňou ohŕňali nos. 

Išlo o rozdelenie predných svetlometov, ktoré sme mohli v minulosti vidieť v takmer identickej podobe aj u Mercedesu triedy E W212 pred faceliftom. Stredné svetlá sa však v prípade modernizovanej tretej Octavie tvárili ako akási súčasť masky chladiča, pričom po novom disponovali už aj modernejšou technológiou Full LED (nahradili dovtedy používanie bi-xenónové svetlá).

Do ktorej skupiny ste sa po predstavení modernizovanej „trojkovej“ Octavie vtedy radili vy? Vlna kritických názorov bola pomerne silná, no predaje to v zásade nijak neovplyvnilo. Octavia zostala stáť na čele predajného rebríčka značky a o titul bestselleru aj napriek kontroverznému kroku dizajnového oddelenia neprišla. Je to dobrá správa, pretože aj vylepšenú štvrtú generáciu čaká podobné smerovanie.

Modernizovaná aktuálna štvrtá generácia obľúbenej škodovky sa totiž pripravuje na svoj svetový debut 14. februára 2024, v súvislosti s čím mladoboleslavská automobilka nedávno zverejnila krátku videoukážku a teraz prináša aj prvé oficiálne skice svojej pripravovanej novinky. Odhaľuje sa v podstate v celej svojej kráse. Alebo „kráse“?

image

Škoda Octavia tretej generácie (facelift)

FOTO: Škoda Auto

„Oživiť a rozvíjať dizajnové charakteristiky ikon našej značky je fascinujúca úloha. Pri najnovšej modernizácii modelu Octavia sme prepracovali nárazníky a masku chladiča. Zároveň sme vyostrili kontúry svetlometov, čím náš bestseller získal ešte výraznejší a športovejší vzhľad. To spolu s novými prvkami, ako sú LED Matrix svetlomety druhej generácie, zabezpečí modelu atraktivitu aj v ďalších rokoch,“ priblížil zapracované zmeny Oliver Stefani, vedúci oddelenia Škoda Design.

Štvrtá generácia Octavie sa dočká spomínaného faceliftu štyri roky po spustení jej výroby. Model bude aj naďalej k dispozícii ako liftback i kombi, rovnako ako aj vo verziách s orientáciou na dynamiku a športovejší vzhľad – Sportline a vrcholnú RS.

image

Škoda Octavia RS štvrtej generácie (facelift) 

FOTO: Škoda Auto

Medzi vylepšenia vozidla patria pokročilé svetlomety LED Matrix druhej generácie s novým svetelným podpisom, ktoré majú zabezpečiť vynikajúce osvetlenie vozovky a dizajnom sa čiastočne priblížia práve modernizovanej Octavii tretej generácie. Svetlá však nebudú rozdelené, časť bližšie k maske chladiča sa však natiahla a bude sa opticky napájať na masku chladiča.

Na základe zverejnených skíc je vidieť, že zmena nebude tak zásadná ako v prípade „trojkovej“ Octavie, na výsledný dojem si však ešte budeme musieť pár dní počkať. Podľa oficiálnych informácií od automobilky majú dostať svetlomety taktiež prvok Crystallinium. Ide o jedinečný kryštalický detail, ktorý vnútrajšku nových svetlometov prepožičia modrý odtieň a vo výsledku má zvýrazňovať celkovú estetiku vozidla. 

image

Vylepšený bestseller Škody sa odhaľuje v krátkom videu. Premiéra je už na spadnutie

„Hľadali sme spôsob, ako do vzhľadu svetiel na nových modeloch vniesť ďalšiu pridanú hodnotu. Kolega Martin Paclt prišiel s nápadom použiť farbu. Tá sa používa aj v sklárstve, ktorým je náš kryštalický dizajn inšpirovaný,“ povedal na adresu prvku Crystallinium Petr Nevřela, špecialista oddelenia Škoda Design na dizajn svetlometov. Tento nový detail pritom nájdeme aj u nových generácií modelov Superb a Kodiaq, ku ktorým sa po novom zaradí aj Octavia. 

01 - Modified: 2024-02-01 10:59:12 - Feat.: 1 - Title: Vylepšený bestseller Škody sa odhaľuje v krátkom videu. Premiéra je už na spadnutie 02 - Modified: 2024-01-24 13:35:54 - Feat.: 1 - Title: Očakávané novinky sú na Slovensku. Škoda prezradila ceny nového Superbu i Kodiaqu 03 - Modified: 2024-02-05 12:35:00 - Feat.: 1 - Title: Návrat ku koreňom? Škoda dodávateľov obišla, dôležité čipy vyvinú a vyrobia v Česku 04 - Modified: 2024-02-07 10:19:40 - Feat.: 1 - Title: Manuálna prevodovka: Prežitok či rozumná voľba? Toto sú jej výhody a nevýhody 05 - Modified: 2024-02-06 10:05:00 - Feat.: 1 - Title: Zaslúžite si vodičský preukaz? Tento kvíz musí každý zvládnuť bez jedinej chyby
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Otázky, ktoré musia zvládať začiatočníci v autoškole. Pri niektorých zaváhajú i „profíci“ 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 04 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 05 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 12:56