StoryEditor

Luxusné SUV bolo preč za 30 sekúnd. Zlodeji ukradli Rolls-Royce za vyše 400-tisíc eur

04.12.2023, 11:25
  • Komfortný prvok, akým bezkľúčové otváranie a štartovanie vozidla nepochybne je, má aj svoju temnú stránku.
  • Vďaka pokročilej výbave dnešných zlodejov dokáže byť práve bezkľúčový systém ľahko zneužitý a vozidlo ukradnuté.
  • Najnovšie ide o prípad z Aveley v Essexe, kde majiteľovi z príjazdovej cesty za 30 sekúnd zmizlo superluxusné SUV Rolls-Royce Cullinan.

Bezkľúčové odomykanie vozidla a štartovanie sa v dnešnej dobe už dostáva do čoraz väčšieho zástupu vozidiel. Zatiaľ čo ešte pred niekoľkými rokmi to bola súčasť výbav skôr luxusnejšie orientovaných a prémiovejších modelov, dnes už takúto možnosť nájdeme prakticky u každého modelu na trhu. Sériovo či aspoň za menší príplatok.

Ide o praktický doplnok, ktorý vás uľahčí každodenný život s vozidlom. Stačí, že sa spolu s kľúčom vo vrecku nohavíc priblížite k vozidlu a chytíte kľučku/stlačíte tlačidlo na dverách alebo iba pristúpite k autu, no a dvere sa automaticky odomknú. Niektoré výrobcovia dokonca pristúpili aj k tomu, že po priblížení sa k piatym dverám sa veku batožinového priestoru samo otvorí.

Podobne potom funguje aj samotné naštartovanie vozidla, stačí mať kľuč od auta so sebou v interiéri a stlačiť tlačidlo na palubnej doske, stredovom tuneli či kdekoľvek, kde je umiestnené. Automobil rozpozná, že sa kľúč s imobilizérom nachádza v kabíne vozidla a povolí elektronike štart motora. Ak by ste však držali kľúč von z okna, model by ho s najväčšou pravdepodobnosťou nerozpoznal a naštartovanie nepovolil.

image

Očakávaný Mercedes je už u nás. Pozreli sme si spojenie dvoch tried i vrchol luxusu

To, čo sa zdá ako skvelý komfortný prvok výbavy, má však aj svoju odvrátenú stránku. A dokazujú to už mnohé známy prípady, ktoré sa stali v zahraničí a aj u nás. Komfortný prístup, teda bezkľúčové odomykanie a štartovanie, sa totiž podarilo vo veľkom zneužívať zlodejom áut. Keď si ráno na parkovisku svoje auto nenájdete, asi by ste pretrpeli ho každý deň radšej otvárať ručne kľúčom.

Najnovšie sa do pozornosti dostal prípad z Aveley v Essexe, kde priamo spod nosa majiteľovi z príjazdovej cesty (krátko po štvrtej hodine ráno) zmizlo superluxusné SUV Rolls-Royce Cullinan v prepočte za približne 400-tisíc eur. Zlodejom na tento lup stačilo len veľmi skromných 30 sekúnd, pričom celý úkon zaznamenali bezpečnostné kamery naokolo. 

Zlodeji využili už známu techniku, kedy sa jeden z páchateľov snaží so zosilňovačom zvýšiť intenzitu signálu (umiestneného bežne niekde v dome) a druhý zatiaľ skúša, kedy sa signál zosilní natoľko, aby bolo možné vozidlo otvoriť a naštartovať. Ide o čistú prácu, tichú, bez akýchkoľvek poškodení vozidla a teda možnosti odhaliť páchateľov.

image

Inšpirované vesmírom: Briti svetu predstavili ohromujúcu edíciu ultra-luxusného SUV

Auto, pokiaľ sa ho podarí naštartovať, zostáva aktívne v podstate až do ďalšieho vypnutia motora a snahy o opätovné naštartovanie. Zlodeji teda môžu s takto ukradnutým vozidlom prejsť bez problémov stovky kilometrov a robiť, čo sa im zachce.

V tomto prípade krátko po odcudzení na vozidle ešte vymenili tabuľky EČV, pričom jedného z nich takmer vodič prešiel, ukazuje rozšírené video britského portálu The Sun. Maximálne ich teda následne bude otravovať hláška upozornenia na nerozpoznanie kľúča – to už je však nepodstatné, ak je automobil naštartovaný.

image

Kvíz pre automobilových fajnšmekrov: Spoznáte nové modely? Čaká vás aj chyták​

Ako informoval tamojšie médiá kamarát poškodeného, majiteľ je z tohto prípadu „omráčený a zničený“. Polícia v Essexe už začala vyšetrovanie vo veci krádeže, zatiaľ však nebol nikto zatknutý a auto sa doposiaľ nepodarilo nájsť. Odborníci odporúčajú, aby si majitelia uchovávali kľúče v špeciálnych bezpečnostných schránkach, ktoré dokážu blokovať signál a nedovolia podobným spôsobom zlodejom zosilniť signál s následným odomknutím/ukradnutím auta.

01 - Modified: 2023-12-01 13:53:48 - Feat.: 1 - Title: Očakávaný Mercedes je už u nás. Pozreli sme si spojenie dvoch tried i vrchol luxusu 02 - Modified: 2023-12-01 10:20:00 - Feat.: 1 - Title: Výber farby auta nemusí byť bezpredmentný. Ktoré odtiene majú nehodu najčastejšie? 03 - Modified: 2023-11-27 10:16:56 - Feat.: 1 - Title: Za porušenie mastná pokuta: Spoznajte v kvíze dopravné značky, ktoré mnohí ignorujú 04 - Modified: 2023-11-24 12:31:04 - Feat.: 0 - Title: Mali by ste radšej odovzdať vodičák? Tieto otázky dôkladne preveria vaše vedomosti 05 - Modified: 2023-11-11 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Najlacnejšie autá na Slovensku? Zabudnite na Fabiu, mnohé za rok zdraželi o tisíce eur
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 01:08