H1slovakia
StoryEditor

Poučíte sa z chýb iných pri uzatváraní KASKO poistenia?

16.06.2022, 00:00

Jedno z prvých rozhodnutí, ktoré robíme po kúpe auta je, či si uzatvoriť okrem PZP aj havarijné poistenie – KASKO. Obzvlášť v prípade, že kupujeme jazdené vozidlo. Naopak, poistenie určite potrebujeme, ak kupujeme auto na leasing alebo úver. Viete, ktoré chyby pri dojednávaní KASKO poistenia robia Slováci najčastejšie?

Hovorí sa, že rozumný človek sa učí na chybách druhých. V dnešnom článku vám preto prezradíme, ktorých chýb by ste sa mali vyvarovať, keď uzatvárate havarijné poistenie. 

KASKO sa neoplatí lebo mám staré auto

Večne diskutovanou témou je, kedy sa KASKO ešte oplatí a kedy už vzhľadom na hodnotu auta a výšku poistného nie. Neexistuje všeobecne platné pravidlo, ale platí, že čím je auto drahšie, tým dlhšie sa oplatí mať ho havarijne poistené. Pri starších autách je výhodou KASKO poistenia napríklad to, že v prípade nehody poisťovňa preplatí nové náhradné diely a tým o niečo vozidlo zhodnotí. Nehovoriac o tom, že nové náhradné diely sú drahé a už pri menšej nehode môže vyjsť oprava podstatne drahšie, ako niekoľkoročné poistné.

Na druhej strane je pravda, že čím je auto staršie, tým väčšia je pravdepodobnosť, že poisťovňa pri likvidácii poistnej udalosti bude škodu na vozidle riešiť ako totálnu škodu. To sa deje vtedy, keď je oprava vozidla vzhľadom na jeho hodnotu nerentabilná. V tom prípade poisťovňa odpočíta od trhovej hodnoty vozidla pred nehodou hodnotu použiteľných dielov a spoluúčasť a výslednú sumu poškodenému vyplatí. Hodnotu použiteľných dielov určí znalec alebo je cena stanovená na základe dražby. Klient sa môže rozhodnúť, či diely za danú cenu predá a navýši si tým výšku poistného plnenia alebo či si ich nechá a získa poistné plnenie podľa vyššie uvedeného výpočtu.

Moja poisťovňa mi určite dá najlepšie podmienky, neprídem o bonusy

Ak ste už roky klientom jednej poisťovne, môže to byť preto, lebo ste spokojní, napríklad rýchlou a bezproblémovou likvidáciou poistnej udalosti. Alebo preto, že si (ne)správne myslíte, že máte tie najvýhodnejšie podmienky.  Napríklad vďaka bezškodovému priebehu sa každý rok potešíte, že ste opäť získali bonus a tým aj lacnejšie poistenie. Lenže, zdanie môže klamať, ak nemáte s čím porovnávať.

Porovnávať sa oplatí

Andrej Krutka z portálu pre online porovnanie poistenia mojepzp.sk vysvetľuje: „Ostať v jednej poisťovni dlhé roky môže byť komfortné. Najmä starším klientom vyhovuje, že nemusia chodiť pravidelne do pobočiek poisťovní a zisťovať, či niekde nedostanú lepšiu ponuku. Vyhovovať im môže aj cena, pretože vďaka bonusom majú poistku lacnejšiu, ako je jej základná cena. V súčasnosti však existujú efektívnejšie riešenia. Porovnávače poistenia sú online, zdarma a klient tak z pohodlia svojej obývačky môže získať havarijné poistenie, ktoré najlepšie zodpovedá jeho potrebám.“ Ako ďalej dodáva, „odporúčame klientom porovnávať nielen cenu, ale aj to, čo za ňu dostanú. Dôležitá je výška spoluúčasti, poistné krytia jednotlivých rizík, územná platnosť poistenia aj prípadné výluky.“

Havarijné poistenie ako súčasť leasingovej splátky

Vedeli ste, že ak sa rozhodnete kúpiť vozidlo na leasing alebo úver, budete si musieť uzatvoriť havarijné poistenie? V prípade krádeže, totálnej škody a podobne si z neho uplatní financujúca spoločnosť, najčastejšie leasingová spoločnosť alebo banka, svoju pohľadávku – t.j. nesplatenú časť istiny. Mnohí klienti však mávnu na ponuku tejto spoločnosti a uzatvoria si u nej aj poistenie. To však nemusia.

Je potrebné si uvedomiť, že financujúca spoločnosť je v tomto prípade len sprostredkovateľom poistenia. A čo je ešte dôležitejšie, len konkrétnej poisťovne, s ktorou má zmluvu. S najväčšou pravdepodobnosťou by ste porovnaním ponúk dokázali získať výhodnejšie havarijné poistenie. Mimochodom, platí to aj o PZP.  

Nespoliehajte sa, že dostanete peniaze na nové auto

Na záver sme si nechali vysvetlenie, ako funguje plnenie poistnej udalosti. Ak si totiž myslíte, že uzatvorením KASKO poistenia ste počas celej doby platnosti zmluvy chránení pred finančnou stratou v prípade poistnej udalosti, mýlite sa. Vozidlo prirodzene starne a dochádza k jeho opotrebeniu – amortizácii.  A práve tú poisťovne zohľadňujú pri poistnom plnení. Ak si želáte mať vaše vozidlo poistené nie na trhovú, ale na novú cenu, odporúčame sa informovať o produkte GAP. Je to pripoistenie k havarijnému poisteniu a laicky povedané vyrovnáva rozdiel medzi poistným plnením z KASKO poistenia a obstarávacou cenou vášho vozidla. Inými slovami, ak vám auto ukradnú, nedostanete len jeho trhovú cenu, ale cenu, za ktorú ste ho kúpili, keď bolo nové.

 

menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
28. apríl 2024 17:23