StoryEditor

Parkovacie domy v ohrození. Nárast predajov elektromobilov môže viesť k nútenej zmene

12.10.2023, 11:25
Autor:
ČTKČTKrperpe
  • Po celom svete sa už bežnou záležitosťou stávajú hybridné a čisto elektrické vozidlá, pričom rastie aj ich počet v ponukách samotných automobiliek.
  • Celková veľkosť a hmotnosť áut však rastie a to nielen tých elektrických, ale aj so spaľovacím motorom.
  • Jednou z oblastí, na ktorú rozšírenie elektromobilov a väčších vozidiel bude mať veľký dopad, sú parkovacie garáže, upozornil spravodajský server CNBC.

Začiatkom tohto roka zverejnila londýnska profesijná organizácia zameraná na stavebné inžinierstvo Institution of Structural Engineers aktualizované pokyny pre navrhovanie parkovísk. Rozsiahly dokument sa dotýka všetkých stavieb, kde môžu parkovať automobily, vrátane viacpodlažných a podzemných garáží či garáží v obytných a kancelárskych budovách, a zameriava sa na spôsoby ich navrhovania, výstavby a údržby.

Jeden z vážnych problémov sa týka hmotnosti vozidiel. Podľa organizácie sa priemerná hmotnosť vozidiel v tomto roku zvýšila na dve tony z 1,5 tony v roku 1974. Dôvodom sú podľa nej batérie v elektromobiloch a hybridných vozidlách, no taktiež celkovo rastúci záujem o väčšie automobily a SUV.

Toto dodatočné zaťaženie a meniace sa požiadavky na požiarnu bezpečnosť sú faktory, ktoré treba brať do úvahy nielen u nových parkovísk, ale aj u tých už existujúcich. Člen Institution of Structural Engineers Chris Whapples, ktorý sa na nových pokynoch podieľal, povedal CNBC, že niektoré veľké manažérske vozidlá alebo športovo-úžitkové vozidlá majú teraz váhu aj cez tri tony.

image
FOTO: Pexels

Zverejnené pokyny tak venujú veľkú pozornosť možnému kolapsu niektorých parkovísk pod váhou ťažších vozidiel. „Je to niečo, čo musíme vziať do úvahy, ale netreba príliš panikáriť,“ povedal Whapples CNBC. Väčšina vozidiel je podľa neho stále v rámci konštrukčných možností parkovísk, aj keď sú ťažšie ako pred 40 rokmi. Avšak trend väčších vozidiel zatiaľ neustupuje.

„V súčasnej dobe vidíme stále väčší počet vozidiel SUV, veľkých manažérskych vozidiel – ako na fosílne palivá, tak aj na batérie – a pickupov, ktoré sú nesmierne ťažké,“ dodal. Kumulatívne zaťaženie garáží týmito vozidlami by mohlo za určitých okolností predstavovať problém. „Ak je jeden pickup výrazne preťažený a parkovisko je slabé, môže sa stať katastrofa,“ povedal Whapples.

image

Horiace elektromobily? Nemci vyvinuli nový protipožiarny systém, ktorý sa aktivuje sám

Odporúča preto skontrolovať parkovisko a uistiť sa, že nič také nehrozí. Jednou z možností je statické posúdenie garáží a v prípade potreby ich spevnenie. Pokiaľ by sa ukázalo, že je to neúmerne drahé, môžu byť vozidlá pred vjazdom do garáží kontrolované a ťažké vozidlá môžu byť „presmerované“ len na prízemie.

V prípade elektromobilov sa potom pozornosť sústredí aj na požiarnu bezpečnosť. Požiare elektromobilov síce nie sú bežné a ani častejšie než u konvenčných vozidiel, ich uhasenie však môže byť veľmi náročné a ťažké, najmä ak horí samotná batéria.

Dôležitú úlohu by podľa Whapplesa mohli v budúcnosti zohrať v podzemných zariadeniach sprinklerové systémy, teda automatické požiarne hasiace systémy. Tie síce neuhasia požiar auta, ale znížia rýchlosť šírenia ohňa na parkovisku, čo by malo poskytnúť čas hasičom, aby sa dostali na miesto a mohli sa následne s plameňmi vysporiadať.

image
FOTO: Pexels

Diskusia o tom, že je potrebné zmeniť parkoviská a garáže, aby vyhovovali novým typom a veľkostiam vozidiel, sa vedú aj v iných krajinách, nielen v Británii. Tento rok vo februári Európska komisia začala činnosť pracovnej skupiny zameranej na rozmiestnenie dobíjacích miest v krytých garážach s ohľadom na požiarnu bezpečnosť.

Súčasťou skupiny je aj Európska asociácia pre elektromobilitu AVERE. Cieľom skupiny je vytvoriť pokyny, ktoré pomôžu zaviesť pravidlá pre vjazd elektromobilov na kryté parkoviská pri zachovaní požiarnej bezpečnosti. AVERE vo vyhlásení zaslanom CNBC pripustila, že vzostup elektromobility prináša nové otázky, vrátane hmotnosti a dopadu na parkoviská.

image

V Británii od budúceho roka rozkážu trhu. Na predaj elektromobilov zavedú povinné kvóty

Zdôraznila, že je dôležité vyvolať diskusiu, do ktorej sa zapojí široká škála zúčastnených strán – od prevádzkovateľov parkovísk a hasičov, cez majiteľov elektromobilov a poisťovne či spoločnosti, ktoré zriaďujú a prevádzkujú dobíjacie miesta. „Neexistuje žiadne univerzálne riešenie týkajúce sa požiarnej bezpečnosti a zvýšenia hmotnosti/veľkosti pre všetky budovy,“ uviedla AVERE.

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu IEA sa vlani predalo viac ako 10 miliónov elektrických áut. Tento údaj zahŕňa batériové elektrické vozidlá aj plug-in hybridy, ktoré sú poháňané elektromotorom dobíjaným z bežnej elektrickej siete a okrem toho majú malý spaľovací motor, ktorý po vybití batérie môže vyrábať elektrinu pre ďalšiu jazdu. V tomto roku má byť podľa odhadu IEA už každý piaty novo predaný automobil elektrický.

image

Elektromobily pre všetkých a za každú cenu sú nezmysel. Je to len veľký darček Číne, znie z Talianska

01 - Modified: 2023-10-11 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: V Británii od budúceho roka rozkážu trhu. Na predaj elektromobilov zavedú povinné kvóty 02 - Modified: 2023-10-06 11:15:43 - Feat.: 1 - Title: Elektromobily pre všetkých a za každú cenu sú nezmysel. Je to len veľký darček Číne, znie z Talianska 03 - Modified: 2023-09-27 13:00:00 - Feat.: 1 - Title: Horiace elektromobily? Nemci vyvinuli nový protipožiarny systém, ktorý sa aktivuje sám 04 - Modified: 2023-09-29 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Špinavé tajomstvo Tesly. Supernabíjačky napĺňajú baterky z dieselového agregátu​ 05 - Modified: 2023-09-25 12:47:19 - Feat.: 1 - Title: Zabudnite na lacné čínske autá. Prémiové SUV dokáže plávať a otočí sa ako tank
01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-17 08:53:21 - Feat.: - Title: Nabíjanie elektromobilov a fotovoltika
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. apríl 2024 20:07