StoryEditor

Recenzia: Need for speed je dobrá hra, ale slabý film

16.03.2014, 11:53
Autor:
stlstl

Už od štvrtka je v kinách film primárne pre automobilových fanúšikov inšpirovaný svetoznámou a veľmi obľúbenou počítačovou hrou Need For Speed. Ľudí je v tomto prípade možné rozdeliť do troch skupín: na tých, ktorí sa filmu nevedeli dočkať a sú nažhavení, takých, ktorí ho evidujú, no nezbláznia sa preň a tých, ktorých vôbec nezaujíma. Mnohým bolo asi od začiatku jasné, že to nebude žiaden intelektuálny, kultúrny či pamätihodný projekt. Najviac sklamaní teda budú členovia prvej skupiny, ak chceli od filmu snáď čosi viac než len skvelý zvuk motorov a niekoľko zaujímavých záberov.

 

Pred rokom 2000 sme smútili, ako žalostne málo filmov vzniká pre automobilových fanúšikov. V porovnaní s raketami a inými vesmírnymi vozidlami, ponorkami či lietadlami ostávali autá akosi nepochopiteľne na pokraji záujmu. Pritom automobilových fanúšikov je ďaleko najviac a pre dobre urobený automobilový film dokážu byť mimoriadne zaujímavou cieľovou skupinou. Karta sa však obrátila. Ostatné desaťročie vzniklo množstvo titulov, kde hrajú autá hlavnú alebo takmer hlavnú rolu. Nastal však problém číslo 2. Väčšina z nich nestojí ani za druhé pozretie, nie to ešte vášnivé debaty, sny či inšpiráciu...

 

Film Need For Speed bohužiaľ patrí presne do tejto skupiny. Hviezdne automobilové obsadenie neoslavuje. Naopak, dokonca ho až šokujúco ignoruje. Pritom sa doň podarilo obsadiť viaceré najzbožňovanejšie autá sveta. Okrem hlavnej hviezdy Fordu Mustang Shelby obsadili 3x Koenigsegg Agera R, Bugati Veyron Gran Sport, McLaren P1, Lambo SestoElemento a Saleen S7. Okrem celkom realistickej naháňačky na serpentínach v horách a postupnom likvidovaní božskej mašinérie nič viac. Žiadna zaujímavá debata o tom, čo pred vami stojí na asfalte a čo každé dokáže. Žiadne podrobnejšie či detailnejšie zábery na techniku, či interiér týchto "mašín". Ich deficit neospravedlní ani fakt, že v drvivej väčšine scén sú veľmi biedne repliky týchto skvostov. Na zaplakanie sú aj herecké výkony, ktoré sú v mnohých scénach tak nepresvedčivé, že rovnako zle by to za desatinové honoráre zahrali akýkoľvek komparzisti. Tie však asi nadväzujú na plytký príbeh, ktorého hlavným motívom je krivda, podraz, smrť a pomsta. 

 

Ak si užívate automobilové "naháňačky", nech sa páči. Need for speed nebude najhoršia voľba. Filmári častokrát ťažko hľadajú čiaru medzi zábavou a urážaním intelektu diváka. Tu sa im až na pár scén podarilo udržať hollywoodsky prístup na uzde. Očakávali sme nereálnejšie kúsky s autami na ceste i vo vzduchu. Film je väčšinou kolesami na zemi. Iste, väčšina ľudí asi chce v krátkej a rýchlej zábave vo filme vidieť veci, ktoré v skutočnosti reálne nie sú. To sa netýka len automobilových naháňačiek. Need for speed však neprináša žiadnu pridanú hodnotu a o pár týždňov ani nebudeme vedieť, že existuje a že sme ho videli. Ak si teda chcete vypláchnuť hlavu od denných problémov, nedbám.


Komentár Petra Šturdíka z redakcie Topspeed:
Z pohľadu počítačového hráča tejto hry film očakávania spĺňa. Z pohľadu fanúšika filmov a aspoň základnej kultúrnej úrovne je to presne naopak. Za plusy považujem výborné zábery na krásne autá ako vystrihnuté z hry, niektoré kaskadérske kúsky boli naozaj dobre zvládnuté a zbytočne neprehnané a vynikajúci je aj zvukový sprievod k daným autám, ktorý v mnohých filmoch tochto žánru chýba alebo nesedí. Za negatívne považujem slabú dejovú líniu podobnú slovenskej večernej inscenácii. Každý z hercov z tohto filmu má tento rok veľkú šancu získať zlatú malinu za svoj výkon. 

Pripravené v spolupráci s:

01 - Modified: 2006-02-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alternatívni operátori fúzujú do jednej firmy
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu 02 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 03 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Obľúbené české SUV spravilo veľký skok vpred. Slovákom však poriadne zamotá hlavu 04 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Množstvo zmien, ktoré ho robia výnimočným. Tento herný smartfón od ROG zaujme aj bežných používateľov
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
29. apríl 2024 13:20