StoryEditor

Pretáčanie tachometrov by mali trestať

14.06.2010, 00:00

Slovenský spolok na ochranu vlastníkov automobilov, známy pod skratkou SOVA, spracoval analýzu postihov za pretáčanie tachometrov vo svete. Vyplýva z nej, že tento -- u nás taký častý a bežný -- podvod je trestný v Nemecku, ale aj vo Veľkej Británii, Francúzsku, v Belgicku a USA.

Napríklad v Nemecku je pod hrozbou odňatia slobody na jeden rok alebo peňažného trestu zakázané meniť údaje počítadla najazdených kilometrov. Hovorí o tom nemecký cestný zákon. Rovnako môže byť potrestaný aj ten, kto "vyhotoví, zaobstará sebe alebo postúpi inej osobe počítačové programy, ktorých účelom je spáchanie takého skutku".

Proti podvodníkom predávajúcim pozmenené vozidlá sa chráni aj USA. Ich zákony sa totiž veľmi podrobne zaoberajú zákazom manipulácie so stavom kilometrov, ako aj trestaním tých, ktorí si ju objednajú alebo pri predaji vozidla uvedú stav kilometrov nepravdivo. Takéto auto totiž nie je možné prihlásiť do registra a je nepredajné.

Takáto právna úprava by bola vhodná aj u nás, tvrdí predseda združenia SOVA Július Petrus. "Nemusel by sa dokazovať úmysel zvýšiť pretočením tachometra cenu vozidla. Stačilo by tak dokázať, že dotyčný so stavom najazdených kilometrov manipuloval. Myslím si, že v tomto prípade by dnes už tak drzo inzerovaný biznis okolo úpravy stavu tachometrov veľmi rýchlo skončil."

Podľa analýz spoločnosti Cebia, ktorá so zaoberá preverovaním ojazdených vozidiel, sa tak minulý rok novým majiteľom spôsobila škoda za viac ako 65 miliónov eur. Predalo sa približne 130-tisíc vozidiel so zmanipulovaným tachometrom. Ich pretáčanie spôsobuje majiteľom nielen finančné škody, ale môže byť aj príčinou havárií pre neznalosť skutočného opotrebovania dôležitých súčastí vozidiel.
Jozef Kavec

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
29. apríl 2024 09:11