StoryEditor

Nový rad Scania V8 ponúka novú kvalitu

03.05.2010, 00:00

Vďaka 3 500 Nm a 730 k je nový vidlicový osemvalec Scania vo svete úžitkových vozidiel najvýkonnejším motorom s najväčším krútiacim momentom. Štyri výkonové úrovne sú k dispozícii so silou 500, 560, 620 a 730 koní. Vstrekovanie paliva Scania XPI a ďalšie inovačné prvky nového motora typu 730 posúvajú produktivitu ťažkých úžitkových vozidiel na novú úroveň. Spolu s uvedením nového najvýkonnejšieho motora dostali vozidlá Scania V8 novú identitu.

Novinka navonok prezrádza prítomnosť nového motora znakom V8 v chrómovej úprave, rovnako ako rámčeky okolo vstupov vzduchu. Znak V8 je aj na bočných spojleroch, čierna mriežka chladiča má špeciálny vzor a chrómové logo Scania. Voliteľné xenónové svetlomety zdobí čierne lemovanie. Elegantne pôsobí hranatý výfuk s pochrómovaním, ako aj nízke zavesenie bočných spojlerov. V kabíne Scanie majú kovové pedále gumové protišmykové obloženie, čierny volant s kombináciou dreva a čiernej kože so svetlosivým stehovaním, veľké sedadlá čalúnené čiernou vrúbkovanou kožou so svetlosivým stehovaním a reliéfnym znakom V8.

Vozidlo má zosilnenú prevodovku, štandardne vybavenú novým automatizovaným systémom Scania Opticruise. Mnoho montážnych dielcov a konštrukčných riešení je spoločných so súčasnými typmi V8.

Motory Scania V8 sú teraz k dispozícii vo výkonovom rozpätí od 500 do 730 koní. Najväčší krútiaci moment má rozsah od 2 400 alebo 2 500 Nm až do úplne mimoriadnych 3 500 Nm a poskytuje pomer výkon/moment medzi 4,8 a 5,0 a skvelými jazdnými vlastnosťami. Vysoká hodnota krútiaceho momentu už v nízkych otáčkach ponúka potenciál dosiahnuť ďalšie zníženie spotreby paliva prostredníctvom rýchleho prevodu zadnej nápravy.

Scania ponúka i možnosť prevádzkovať vozidlá s využitím 100-percentnej bionafty na zníženie uhlíkových emisií. Motory sú vyladené tak, aby poskytovali mohutný krútiaci moment už od voľnobežných otáčok, čo uľahčuje rozjazd vozidla. Najväčší krútiaci moment je k dispozícii už od 1 000/min-1. Priebeh krivky krútiaceho momentu vo vyšších otáčkach pozorne sleduje vzostup krivky najväčšieho výkonu na dosiahnutie "závesnej sily" v stúpaniach.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
29. apríl 2024 01:39