StoryEditor

Ako správne používať klimatizáciu v aute? Môže vás poriadne potrápiť

20.06.2017, 13:00
To najdôležitejšie, čo potrebujete vedieť pred jazdou o používaní a údržbe klimatizácie v automobile.

Vonku teploty stúpajú, dovolenkové obdobie sa nezadržateľne blíži a rovnako sezóna klimatizácii je v plnom prúde. Pri jej používaní však treba dodržiavať určité zásady, inak sa vám to môže ľahko stať, že dovolenku preležíte s chorobou.

Okno či klíma?

Stúpajúcimi teplotami vonku, stúpa aj záujem používať klimatizáciu v aute. Je to však vždy potrebné? Na internetových fórach neustále prebiehajú diskusie, či je lepšie otvorené okno, alebo klimatizácia. Jednoznačnú a univerzálnu odpoveď nemáme ani my. Záleží to od množstva faktorov, sú ale momenty, kedy je výhodnejšia jedna možnosť oproti tej druhej.

Otvorené okno sa oplatí mať skôr v meste, či pri pomalších a krátkych prejazdoch z bodu A do bodu B. Rovnako aj vo večerných hodinách, kedy je vonkajší vzduch už trochu chladnejší. Aj spotreba automobilu sa vie zvýšiť otvorením okna a to hlavne kvôli narušenej aerodynamike. Niektoré autá na to reagujú viac, niektoré menej.

Fiat

​Pri rýchlych a diaľničných cestách je vhodnejšie používať práve klimatizáciu, ktorá na rozdiel od otvoreného okna nespôsobuje dunivý zvuk prúdiaceho vzduchu v kabíne. To môže spôsobiť nie len nekomfort pri jazde, ale aj zdravotné problémy spojené so zápalom uší, očí a svalov. Rátať treba rovnako s vyššou spotrebou paliva, horšou dynamikou a to hlavne pri menej výkonných autách.

Aj klimatizácia si zaslúži pozornosť a údržbu

Ak už sa rozhodnete využívať klimatizáciu, je dôležité mať ju správne pripravenú. Tým máme na mysli aj jej pravidelnú dezinfekciu, ktorú je vhodné realizovať minimálne raz ročne. Vo vnútri sa usádza množstvo baktérii a plesní, ktoré pri používaní mieria rovno do dýchacích ciest pasažierov. Je teda na mieste využiť jarné, prípadne preddovolenkové zľavy mnohých servisov a dať si klimatizáciu auta odborne skontrolovať, doplniť či vyčistiť.

Poďakuje sa vám nielen vaše zdravie, ale aj zdravie ďalších cestujúcich a samotné auto. Predídete tiež nepríjemnému zápachu, šíriacemu sa z ventilácie vozidla. Pomôcť môžu aj bežne dostupné výrobky na čistenie klimatizácie, odbornému servisnému čisteniu však konkurovať vedia len ťažko.

Celý proces servisu a kontroly klimatizácie trvá zvyčajne asi hodinu. Cena by sa nemala pohybovať vyššie ako na úrovni 100 eur, vie ju však mierne navýšiť výmena peľového filtra.

Teplota je dôležitá

Ďalším bodom je aj správne nastavenie teploty v kabíne, respektíve klimatizácie. Okrem toho, že citlivejším ľudom s oslabenou imunitou to môže spôsobiť zdravotné problémy, veľký teplotný rozdiel nie je dobrý ani pre „zdravých“ ľudí.

Taktiež ľudia so srdcovým ochorením môžu mať problémy s veľmi rozdielnou teplotou okolia oproti teplote v aute. V najhoršom prípade môže ísť až o srdcový kolaps. Je teda nesmierne dôležité správne nastaviť teplotu, ktorá sa podľa odborníkov nemá líšiť od okolia viac ako o päť stupňov Celzia.

Hyundai

​V prípade manuálnej klimatizácie, kedy nie je možné nastaviť konkrétnu teplotu, sa odporúča držať viac hranice, kde sa „červené body menia na modré“.

Pri používaní klimatizácie nemierte studený vzduch na seba a už vôbec nie do tváre, inak vám znova hrozia zdravotné problémy. Rozumnejšie je otočiť výduchy na okná či strop, kedy neprúdi chlad priamo na pasažierov.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 19:19