StoryEditor

Koniec veľkých autosedačiek? Tento vynález môže zmeniť cestovanie s deťmi

19.06.2017, 12:00
Skladacia autosedačka Purseat je bezpečná a pritom sa jednoducho zmení na ľahkú batožinu, s ktorou sa dá odletieť napríklad na dovolenku.

Holandský start-up ponúka výrobok štyri v jednom, ktorý s prehľadom kombinuje pohodlie a bezpečnosť. Ľahko sa totiž prenáša, po zložení nezaberie viac priestoru než objemnejšie kabelka a funguje ako autosedačka aj ležadlo. A pritom vyhovuje všetkým bezpečnostným predpisom.

"Väčšina rodičov pozná ťažkosti spojené s presunom detských sedačiek z jedného auta do druhého a ich osadením. Klasické autosedačky sú veľmi ťažké a zaberajú veľa priestoru na sedadle aj v kufri, zložito sa s nimi manipuluje, nehovoriac o prevoze na vzdialenejšie cesty, "uvádza výrobca na stránkach projektu dôvody, prečo prísť na trh s niečím novým.

Pevná taška, podsedák, posteľ a autosedačka

Názov novej skladacej autosedačky Purseat vznikol spojením dvoch slov - purse a seat (kabelka a sedadlo). Pomenovanie je teda trefné. V zloženom stave vyzerá autosedačka ako kabelka s pevným obalom, dá sa nosiť v ruke alebo cez rameno a vďaka rozmerom ju možno pokojne vziať napríklad na palubu lietadla, alebo strčiť doma pod posteľ, keď nie je práve potrebná. Navyše nie je len batožinou sama o sebe, ale pojme ešte tablet, notebook, hračky, alebo napríklad občerstvenie. Krehké predmety sú vďaka tvrdej škrupine dobre chránené.

Po rozložení ju možno použiť troma spôsobmi - ako bezpečnú cestovnú posteľ pre deti, podsedák pre väčšie deti, kdekoľvek ho budete potrebovať (teda nielen v aute, ale aj v lietadle alebo k vyššiemu stolu), alebo plnohodnotnú nastaviteľnú autosedačku, vhodnú pre deti od troch do cca dvanástich rokov.

Upevňuje sa pomocou systému ISOFIX a výrobok spĺňa všetky bezpečnostné predpisy platné v celej Ázii, Európe a Severnej Amerike.

Purseat

​Rodičia si môžu vybrať zo štyroch farebných prevedení - v ponuke je červená, vínová, nebesky modrá a bledomodrá. Autosedačka sa zatiaľ bežne nepredáva, prvý koncept tohto "vynálezu" totiž vznikol ešte len v januári 2016, pred rokom ho patentovali a teraz je projekt vo fáze overovania kvality a bezpečnostných štandardov.

Kúpiť ju možno iba "v predpredaji" na Kickstarter, prví zákazníci ju dostanú v auguste tohto roka. Stojí 282 eur. Crowdfunding zvolila firma preto, aby získala zákaznícku základňu a umožnila globálny predaj výrobku. Ten by mal odštartovať v prvom štvrťroku budúceho roka prostredníctvom on-line maloobchodov a kamenných predajní v Európe, Ázii a USA.

Nápad do lietadla aj taxíka

Za nápadom praktickej "kabelkosedačky" nestojí nikto iný ako nespokojní rodičia. "Moja žena si z neustáleho prenášania ťažkých autosedačiek z jedného auta do druhého sťažovala na bolesti chrbta. A keď sme cestovali s deťmi, nebolo ľahké vziať autosedačky so sebou, takže sme si museli prenajať drahé a často špinavé autosedačky priamo na mieste pobytu. Navyše som v Amsterdame prevádzkoval obchod s detskými potrebami, kde rodičia neustále žiadali nejakú autosedačku, s ktorou by bolo jednoduchšie cestovať, "opísal svoju inšpiráciu tvorca autosedačky Purseat a otec dvoch detí David Li.

Autosedačka sa hodí rodičom, ktorí striedajú autá, k starým rodičom na občasné využitie, alebo tým, ktorí sa potrebujú zviezť taxíkom. Odpadnú dlhé dohadovania, čakanie a zháňanie autosedačiek vo chvíli, keď už chcete byť na ceste.

Rovnako tak nájde využitie aj v rodine, ktorá sa chystá lietadlom k moru a chce na dovolenke jazdiť autom či cestovať - ​​občas sa totiž ceny za prenajatú sedačku dokážu vyšplhať nepríjemne vysoko. O to viac, ak je rodina početnejšia.

Požičanie autosedačiek

Palma de Mallorca - bez ohľadu na typ autosedačky 79,50 eura
Sicília, Catania - autosedačka 75,20 eur, podsedák 30,30 eura
Malta letisko - bez ohľadu na typ autosedačky 59 eur
Sardínia, Alghero - bez ohľadu na typ autosedačky 35 eur
Kréta, Heraklion - bez ohľadu na typ autosedačky 30 eur

Porovnávali sme ceny za požičanie jednej autosedačky na webe RentalCars.com. Aby bolo porovnanie reálne, zvolili sme termín dovolenky v sezóne - presnejšie od 18. júla o 17:00 do 28. júla 2017 o 11:00 - teda desaťdňové požičovné s vyzdvihnutím a odovzdaním autosedačky na letisku.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 08:41