Pixabay
StoryEditor

Vzduch v aute ohrozuje deti, varujú vedci. Je znečistenejší než ten vonku

13.06.2017, 11:00
Autor:
sansan
Deti sú vo vnútri vozidiel vystavené oveľa horšiemu znečisteniu ovzdušia ako vonku, upozorňujú vedci. Znečistený vzduch podľa nich môže spomaliť rast pľúc a vyvolať respiračné ochorenia.

Školáci by tak podľa výskumníkov mali radšej chodiť pešo, prípadne jazdiť na bicykli.

Podľa fyzikálneho chemika a bývalého vedeckého poradcu britskej vlády sira Davida Kinga je riziko vystavenia toxickému ovzdušiu vo vnútri áut mnohonásobne vyššie.

"Deti sediace v zadnej časti vozidiel sú spravidla vystavené nebezpečnému znečisteniu ovzdušia. Môžete šoférovať „čisté“ auto, ale vaše deti sedia v krabici, ktorá zbiera toxické plyny zo všetkých vozidiel okolo vás, " uviedol King pre denník The Guardian.

Znečistené ovzdušie podľa vedcov škodí detským pľúcam, ktoré sa ešte len vyvíjajú. Najnovšie výskumy tiež naznačujú, že môže ovplyvniť aj schopnosť detí učiť sa a dokonca poškodiť ich DNA. Vedci v Barcelone zistili, že znečistený vzduch môže taktiež znížiť schopnosť detí sústrediť sa a spomaliť ich reakcie.

King uvádza, že pre deti by bolo oveľa lepšie do školy chodiť pešo alebo jazdiť na bicykli. "Pre naše zdravie by bolo najlepšie autá opustiť. Keby viac vodičov vedelo, ako môžu svojim deťom ublížiť, myslím si, že by si dvakrát rozmysleli, než by do auta nasadli, " povedal.

Hrozba respiračných ťažkostí

Že sú vodiči vozidiel vystavení väčšiemu znečisteniu ovzdušia ako chodci či cyklisti, ktorí sa pohybujú na rovnakých cestách, už preukázalo niekoľko experimentov.

"(Znečistenie ovzdušia) je vnútri áut deväťkrát až dvanásťkrát horšie ako vonku. Auto má spustený ventilátor, ktorý nasáva čerstvé splodiny z auta alebo nákladiaku pred sebou, a tie smerujú priamo do zadnej časti, kde sedia deti, " uviedol odborník na astmu Stephen Holgate z University of Southampton.

Deťom podľa neho hrozí spomalenie rastu pľúc aj astma a ďalšie respiračné ťažkosti. "Rodičia sú zmätení, pretože si myslia, že vo vnútri auta je vzduch menej znečistený ako vonku, ale nie je to tak," dodal Holgate.

To potvrdzuje aj Ben Barrat z King 'College London, ktorý v Londýne v roku 2014 porovnával vystavenie znečistenému ovzdušiu pri chodcoch a ľuďoch cestujúcich autobusmi, autami, a na bicykli." Vodič auta bol jednoznačne vystavený najväčšiemu znečistenia. Výpary z vozidiel pred ním a za ním sa dostávali do auta, kde zostali. Nie je pravda, že sedením vo vnútri vozidla môžete znečisteniu uniknúť, "vysvetlil Barrat.

Nadmerné emisie oxidov dusíka produkujú najmä dieselové autá. Americká spoločnosť Environmental Health Analytics koncom mája uviedla, že emisie spôsobili len v Európskej únii predvlani 11 400 predčasných úmrtí. Vedci odhadujú, že vozidlá so vznetovými motormi vyprodukujú ročne takmer o 4,6 milióna ton NOx viac, než by mali podľa platných emisných noriem.

01 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-15 08:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. apríl 2024 13:05