StoryEditor

Českí policajti testovali superšportové BMW. Po troch týždňoch ho nabúrali

30.05.2017, 11:57
Autor:
rkrrkr
Polícia prevzala vozidlo v hodnote štyri milióny českých korún 10. mája.

Ani nie tri týždne si českí policajti mohli užívať jazdu v luxusnom superšporte BMW i8, ktorý im vypožičala spoločnosť BMW Group ČR. Nadupané auto malo v noci na utorok nehodu, ktorú zavinil kolaps vodiča.

Pri nehode utrpeli obaja členovia posádky zranenia, z toho vodič vážne. "Podľa zistených prvotných informácií policajt v dôsledku náhleho vážneho zdravotného stavu prestal ovládať vozidlo," oznámila česká policajná hovorkyňa Štěpánka Komárová.

​V pôvodnej správe polícia uviedla, že vozidlo následne narazilo do stromu. Neskôr informáciu upravila s tým, že auto vošlo do potoka vedľa cestného mostíku. "Lekár následne u vodiča potvrdil náhlu zdravotnú indispozíciu," uviedla Komárová.

Fotky nabúraného auta polícia nezverejnila. "Bližšie okolnosti tejto havárie teraz zisťujú policajti z oddelenia dopravných nehôd, preto v tejto chvíli nemôžeme oznamovať žiadne ďalšie podrobnosti," doplnila hovorkyňa.

Policajti vozidlo v hodnote štyroch miliónov českých korún (približne 150 tisíc eur) prevzali 10. mája, aby dohliadalo na juhomoravské diaľnice a cesty. Jeho výkon presahuje 350 koní, zrýchliť z nuly na sto kilometrov za hodinu dokáže za iba 4,4 sekundy.

Škoda bude uhradená z poistky
BMW i8 bolo najvýkonnejšie vozidlo, ktoré mala česká polícia k dispozícii, jeho nákup však neplánovala. Vďaka tomu, že auto budí rešpekt u vodičov, ktorí by sa inak možno rútili po diaľnici oveľa rýchlejšie, chceli policajti vozidlo využívať prevažne v rámci prevencie.

"Auto ide ticho a v pokoji. Keď som s ním išiel z Prahy, tak sa ma nikto neodvážil predbehnúť a všetci dodržiavali predpísanú rýchlosť," popisoval svoje skúsenosti z prvej jazdy vodič Radovan Raich, ktorý pred ovládaním vozidla musel absolvovať špeciálne školenie. 

"Máme špeciálne havarijné poistky, ktoré nie sú také ako u bežných smrteľníkov. Všetky náklady budú hradené z poistky, daňových poplatníkov to rozhodne nič stáť nebude," povedal hovorca spoločnosti BMW Group ČR David Haidinger. "Auto som zatiaľ bohužiaľ nevidel, takže rozsah škôd nepoznám," doplnil.

Práve na miere poškodenia záleží ďalšia budúcnosť vozidla, ktoré mala polícia vypožičané zadarmo. "Ak bude možnosť ho opraviť, bude aj naďalej slúžiť polícii. Nie je dôvod prerušovať našu spoluprácu," oznámil Haidinger.

A ak sa superšport opraviť nedá? "Nerád by som fabuloval. V momente, keď budeme vedieť, či auto je alebo nie je možné opraviť, sa rozhodneme, ako ďalej," podotkol Haidinger.

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 10:50