StoryEditor

Ako často upratujete auto? Je zamorené baktériami 10-krát viac než záchod

Nie sú to prvé štúdie porovnávajúce čistotu prostredia, v ktorých sa pohybujeme, s čistotou na toalete. Zatiaľ čo v prípade záchodu počítame s tým, že ho raz do týždňa vyčistíme, interiéru auta niečo podobné doprajeme pokojne len raz za rok, alebo ešte menej často.

Výsledkom je, že interiér auta je zamorený baktériami, ktoré nemajú na práci nič iné, než sa nerušene množiť. Nový výskum, s ktorým prišli CosmétiCar, spoločnosť špecializovaná na chemické čistenie interiérov i vonkajšku áut, to potvrdzuje.

Od septembra 2016 skúmali celkom 1 200 vozidiel, zamerali sa na volanty a hlavice radiacej páky. Kým záchodová doska obsahuje 80 baktérií na cm², na volante ich bolo 800; to sú výsledky odpovedajúce skorším výskumom. Dôvodom je to, že interiéry áut sú vystavené vlhkosti a zároveň vysokým teplotám.

Podľa záveru štúdie sa riziko množenia baktérií výrazne zvyšuje v autách, kde vodiči za volantom jedia, ale tiež tam, kde sa vodičky maľujú. Medzi baktériami, ktoré sa na volante a radiacich pákach vyskytujú, nájdeme dobre známeho stafylokoka, ktorý je zodpovedný za otravy zo skazených jedál, rovnako ako za vyrážky. Taktiež baktérie Bacillus cereus a E. coli, ktoré spôsobujú nevoľnosť, hnačku a zvracanie.

Pexels

​Nájdené boli aj vírusy (napr. vírus chrípky typu A), prekvapivé plesne, huby alebo napríklad múčnatka, ktorá je však viac problémom pre rastliny než pre ľudí. Vo všeobecnosti nie je výskyt týchto baktérií ohrozujúci pre zdravých ľudí. Pre citlivých jedincov, prípadne osoby s oslabenou imunitou, ale môže predstavovať riziko.

Riešenie je jednoduché. Tak ako sme zvyknutí čistiť a dezinfikovať záchod, mali by sme to pravidelne robiť aj s interiérom vozidla, najmä s volantom a hlavicou radiacej páky. Ďalšími ohrozenými miestami sú potom koberčeky na podlahe a v kufri, či miesta, ktorých sa často dotýkame. To dokazujú aj ďalšie štúdie - konkrétne z univerzity v Birminghame a výsledky mikrobiologického výskumu univerzity v britskom Nottinghame.

Vedci odobrali vzorky z kľučiek dverí, volantu, radiacej páky, tlačidiel na rádiu, koberčeku, spod sedačiek a našli tam rovnako bujný život ako v najaktuálnejšej štúdii: baktéria E. coli bola na kľučkách, pod sedačkami a na volante sa schovával stafylokok.

Bacillus cereus, ktorý bol do auta zrejme zanesený na topánkach pasažierov a labkách ich domácich maznáčikov, bol zase na kľučkách, hlavici radiacej páky, koberčekoch a pod sedačkami.

Hoci spracovateľ štúdie odporúča profesionálne čistenie, alebo aspoň špeciálne čistiace prípravky, dobre poslúžia aj univerzálne čističe, ktoré bežne používame v domácnosti. Vždy je ale lepšie na menej viditeľnom mieste vyskúšať reakciu povrchu na čistenie.

Pozor na klimatizáciu

Rajom takýchto "potvoriek" je tiež klimatizácia, z ktorej sa baktérie ľahko môžu šíriť do vzduchu, ktorý dýchame.

Tá totiž okrem chladenia tiež odoberá zo vzduchu vlhkosť, ktorá zostáva na takzvanom výparníku. V nej sa zachytávajú drobné čiastočky nečistôt z vonka. V takomto prostredí sa výborne darí roztočom, baktériám, vírusom aj mikroskopickým hubám.

Lada

​To je tiež dôvod, prečo je nutné klimatizácii vždy dopriať pravidelnú údržbu.

Ak sa totiž systém pravidelne nečistí, dostávajú sa všetky baktérie spolu so vzduchom priamo do vašich pľúc. Údržba je nevyhnutná aj preto, aby systém vôbec správne fungoval. Základná dezinfekcia by sa mala vykonávať aspoň raz za rok.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-17 09:30:00 - Feat.: - Title: Desivý objav, ktorý môže zabíjať. V našom tele sa nachádzajú nebezpečné upírske baktérie, ktoré priťahuje ľudská krv
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 14:55