StoryEditor

Svetová premiéra: Škoda predstavila malý Kodiaq. Nové SUV nahradí Yetiho

18.05.2017, 22:00
Automobilka Škoda Auto predstavila na svetovej premiére v Štokholme úplne novo vyvinuté kompaktné SUV Škoda Karoq.

Nové kompaktné SUV Škoda Karoq sa začne vo východočeských Kvasinách vyrábať na prelome júla a augusta. Prvé vozidlá sa k slovenským zákazníkom dostanú v novembri tohto roka. Pri svetovej premiére vozidla to povedal hovorca Škody pre SR Roman Rajtár.

Karoq v ponuke Škody nahradí model Yeti. Záujemcovia ho budú môcť objednávať od konca júla. Svetovú výstavnú premiéru bude mať Karoq v septembri na autosalóne vo Frankfurte.

Konkurentmi novej Škode budú rovnako ako pre Seat Ateca, Hyundai Tucson, Kia Sportage alebo Ford Kuga.

Škoda Karoq je SUV s charakterom

Emocionálny a dynamický dizajn, tým sa vyznačuje novinka Mladej Boleslavi. Ponúkne nové asistenčné systémy, Full-LED svetlomety a prvý krát v rámci automobilu Škoda aj Digital Instrument Panel.

Batožinový priestor má v päťmiestnom usporiadaní interiéru objem 521 litrov a pri sklopení zadných sedadiel až 1630 litrov. Infotainment vychádza z druhej generácie koncernovej modulárnej stavebnice.

Ponúka najmodernejšie technológie

Disponuje modernými funkciami a rozhraním a je vybavený kapacitnými dotykovými displejmi. Špičkové systémy Columbus a Amundsen obsahujú funkciou WiFi-hotspot a pri infotainmente Columbus je v ponuke aj LTE modul.

Inteligentné prepojenie medzi vozidlom a smartfónom dosahuje v modeli Karoq novú úroveň. Platforma SmartLink+ so štandardmi Apple CarPlay, Android Auto a MirrorLinkTM je súčasťou voliteľnej ponuky k infotainmentu Swing. Pri ostatných je súčasťou výbavy.

HN/Radoslav Petrík

​Digital Instrument Panel ponúka štyri možné usporiadania digitálneho prístrojového panelu – klasické, digitálne, usporiadanie Infoprofile a redukované usporiadanie.

K dispozícii je množstvo asistenčných systémov ako napríklad parkovací asistent, držanie v pruhu, či jazda v zápche a sledovanie mŕtveho uhla. Od stupňa výbavy Ambition ponúka Karoq aj Full-LED svetlomety.

Široká paleta pohonných jednotiek

Na výber je päť motorov. Prvým je nový litrový trojvalec TSI s výkonom 85 kW / 115 koní. Dodávaný bude so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, alebo sedemstupňovou automatickou DSG. Ďalším je úplne nový 1,5 litrový štvorvalec TSi s výkonom 110 kW / 150 koní a funkciou vypínania valcov.

HN/Radoslav Petrík

​Novinkou je aj naftový 1,6 litrový TDI motor s výkonom 85 kW / 115 koní. Dvojlitrový TDI agregát je už známy a disponuje výkonom 110 kW / 150 koní. Pribudol však dvojliter TDI s výkonom 140 kW, čiže 190 koní a krútiacim momentom 400 Nm. Všetky spĺňajú emisnú normu 6 a majú prepĺňanie turbodúchadlom, priame vstrekovanie paliva a systém Start-Stop, či rekuperáciu brzdnej energie.

Podvozok ukáže kvality aj mimo spevnenej cesty

Podvozok a DCC adaptívne tlmiče ukazujú svoje kvality aj mimo spevnenej cesty a od stupňa výbavy Ambition je k dispozícii aj voľba jazdných režimov Normal, Sport, Eco, Individual a pri verzii 4x4 aj Snow či Offroad. Elektrická uzávierka diferenciálu (EDS) umožňuje rovnomerné a ľahké rozjazdy na vozovke s rôznym adhezívnym povrchom.

Samozrejmosťou je aj viac ako 30 „Simply Clever“ detailov, ktoré sú praktickými pomocníkmi na palube.​ Základom budú 16, alebo 17-palcové kolesá v troch rôznych dizajnoch. Voliteľne však viete zvoliť aj 17, 18 a 19 palcové zliatinové disky.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 21:44