StoryEditor

Slovenské dizajnérske eso opúšťa Škodu. Jozef Kabaň bude šéfdizajnér BMW

08.02.2017, 11:28
Kabaň mal na starosti dizajn exteriérov pre Audi. Okrem toho navrhol aj vzhľad celého exteriéru Bugatti Veyron s výnimkou kolies.

Slovenský dizajnér Jozef Kabaň opúšťa koncern Volkswagen. Muž, ktorý dal modernú a veľmi výraznú tvár aktuálnym škodovkám, opúšťa značku po deviatich rokoch. Teraz bude šéfdizajnérom automobilky BMW.

Kabaň vo funkcii nahradí Karima Habiba, ktorý podal v BMW výpoveď koncom minulého roka. Zatiaľ nie je jasné, kam ide, pravdepodobne k niektorej z ázijských automobiliek.

​Kabaň bol pevne spojený s koncernom Volkswagen. Bol šéfdizajnérom exteriérov pre Audi - jeho dielom je napríklad predchádzajúca generácia Audi Q5. Perlou jeho profesijného životopisu je Bugatti Veyron, navrhol dizajn celého exteriéru s výnimkou kolies. Jeho je okrem iného aj dizajn Volkswagenu Lupo a Seatu Arosa.

V roku 2008 prišiel Kabaň do Mladej Boleslavi. Škodovkám dal novú výraznú tvár charakterizovanú jasnými čistými líniami a vyváženými proporciami.

​​"Jozef Kabaň v posledných rokoch rozvoja podniku výrazným spôsobom ovplyvnil dizajn a emocionalitu značky. Dizajn celej modelovej palety bol pritom výrazne prepracovaný a dostal nový smer," cituje Vítězslav Pelc zo Škody Auto z oficiálneho vyjadrenia značky pre iDNES.cz. "Model Škoda Yeti, ktorý bude verejnosti predstavený v tomto roku, predstavuje určité zavŕšenie tohto vývojového cyklu. Ďakujeme Jozefovi Kabaňovi za vykonanú prácu a do budúcnosti mu prajeme všetko najlepšie."

Podľa informácií iDNES.cz mal Kabaň v uplynulých rokoch nakročené na vyššie pozície v rámci koncernu Volkswagen po odchode Waltera de Silvu, dokonca sa špekulovalo, že by mohol prevziať funkciu šéfdizajnéra celej skupiny.

Po predstavení kontroverzne tvarovaného faceliftu tretej generácie Škody Octavia vraj na neho vzrástol tlak aj v rámci značky Škoda a musel novú tvár po vlažnom prijatí výraznejšie obhajovať. O to jednoduchšie bolo asi pre BMW dizajnérske eso "uloviť". Informácia o jeho odchode je úplne čerstvá.

​Podľa informácií magazínu Automobilwoche má Kabaň k BMW nastúpiť v druhej polovici tohto roka. Kabaň sa bude v mníchovskej automobilke zodpovedať Adrianovi van Hooydonkovi, ktorý je šéfom dizajnu celej skupiny BMW pod ktorú spadá aj Mini (aktuálne nemá šéfdizajnéra) a Rolls-Royce.

Pozrite si test novej Škody Octavia po facelifte

Kto je Jozef Kabaň

Po štúdiu dizajnu na strednej umeleckej škole pokračoval v roku 1991 v štúdiu produktového a priemyselného dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Ako štipendista Volkswagenu, kam nastúpil ako obrovský talent v dvadsiatich rokoch, začal študovať na londýnskej Royal College of Art, ktorá je považovaná za jednu z najlepších škôl dizajnu. Aj napriek tomu, že nemal ukončené bakalárske štúdium, mohol študovať na magisterskom štúdiu - škola mu udelila výnimku, pretože v tom čase mal už dostatok dosiahnutých výsledkov zo svojho pôsobenia vo Volkswagene (celkovo dve autá vo výrobe - Seat Arosa, VW Lupo). Školu ukončil v roku 1997 s titulom Master of Arts v odbore dizajn vozidiel.

01 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 02 - Modified: 2024-03-20 14:26:48 - Feat.: - Title: Dopravný podnik Bratislava nakúpi od Škody ďalších desať nových električiek 03 - Modified: 2024-03-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Nové vlaky majú nahradiť len trojročné súpravy pri Žiline. Podľa analytikov ich viac potrebuje východ 04 - Modified: 2024-03-06 13:20:00 - Feat.: - Title: Otestovali sme odchádzajúcu Škodu Superb. Výkonom síce ohúri, ale na jamách zarmúti 05 - Modified: 2024-02-20 10:25:00 - Feat.: - Title: Doma na diaľnici i okreskách. Škoda Kodiaq sa vyvinula na skvelého spoločníka „pre všetko“
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 09:55